Amalia; in makkelijke taal

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren geeft weer een mooi nieuw boek uit: Amalia. Claudia de Breij schreef het originele boek in opdracht van het koningshuis. Het boek is al veel gelezen en veel besproken. Een goede zet dus om dit boek ook in makkelijke taal uit te geven, zodat echt iedereen die het wil dit boek kan lezen. Jet Doedel mocht dit boek hertalen en maakte een fijn leesbaar boek over onze kroonprinses.

Opdracht

De manager van Claudia de Breij kreeg een telefoontje van de RVD met de vraag of ze een boek wilde schrijven over Amalia, onze kroonprinses. Natuurlijk wilde ze dat!
De reden voor deze vraag is dat Amalia op het moment van schrijven bijna 18 jaar is. In de tijd dat haar vader, koning Willem-Alexander 18 werd, is er over hem ook een boek geschreven. Dit boek heeft als doel om Amalia als het waren aan het volk ‘voor te stellen’. Eerst moet Claudia de Breij kennis komen maken op het paleis, om te zien of er een klik en vertrouwen is.

Opgroeien

Het boek gaat over opgroeien als meisje in een koninklijke familie en haar toekomst als koningin. Uit alles is duidelijk dat zo goed mogelijk is geprobeerd om de prinses zo normaal mogelijk te laten opgroeien. Ook spreekt Amalia vol liefde over haar ouders, hoewel ze niet bang is om ook te benoemen dat er wel eens ruzie in huis is. Net als in een normaal gezin. Haar rol als toekomstig koningin neemt Amalia heel serieus. Toch hoopt ze dat die rol voorlopig nog niet nodig is. Ondertussen kan de kroonprinses nog heerlijk cocktails maken in haar favoriete strandtent waar ze ook regelmatig werkt.

Leerzaam

Toevallig had ik het laatst met een aantal collega’s over het koningshuis. Zo werd gezegd dat leden van het koningshuis niet mogen stemmen. Uit ‘Amalia’ leer ik dat dat niet juist is. Ook kijk ik op een andere manier aan tegen bepaalde keuzes die de familie maakt. Keuzes die mij soms overdreven lijken maar door de ogen van iemand die gevolgd wordt door het hele land, lijken diezelfde keuzes ineens een stuk logischer. Aan het eind van dit boek kijk ik toch echt een beetje anders tegen Amalia en haar familie aan. Bovendien leest het boek zo lekker weg, alsof je zelf in gesprek bent met de prinses.

Leeslicht

Elk half jaar verschijnen er nieuwe leeslicht-titels. Ze zijn allemaal geschreven op A2/B1 leesniveau. En de boeken zijn (bijna) nooit meer dan 100 pagina’s dik. Zo lees je leeslicht-boeken lekker vlot uit. Ook deze editie van ‘Amalia’ is makkelijker en korter gemaakt. Hierdoor worden soms stukjes uit het oorspronkelijke boek niet naverteld en worden zinnen of citaten vaak net iets anders opgeschreven. Toch zijn boeken in makkelijke taal volwaardige boeken. De kern van het boek blijft bestaan, het wordt vooral iets korter en gemakkelijker om te lezen. Leuk om te weten misschien: zelfs als je (zoals ik) meer dan 100 boeken leest per jaar, is het heerlijk om af en toe een boek uit te kiezen dat zo lekker wegleest als deze boeken.