‘Getuigen’ van Rudy Soetewey: een actueel dilemma

‘Getuigen’ is een authentiek Vlaamse thriller van misdaadauteur Rudy Soetewey en gaat over een jammerlijk, doch actueel dilemma. Wat doe je als je getuige bent van treingeweld? Moet je ingrijpen of juist zwijgen? Voor het 56-jarige hoofdpersonage uit het boek ‘Getuigen’ alvast geen eenvoudige keuze. Hoewel hij veel te verliezen heeft, is zijn besluiteloosheid toch ingrijpend. Zal de waarheid zegen vieren?

Zinloos geweld

Op een doodgewone vrijdagavond bevindt Martin Vandeweyngaert zich nietsvermoedend op de trein richting Hove, een gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De wagon is zo goed als leeg, met slechts één medereiziger in de buurt. Plotseling wordt de rust verstoord wanneer drie oproerkraaiers de zaak zonder schroom op stelten zetten. De tieners, de oudste lijkt pas zeventien jaar, hebben het gemunt op Martins enige medepassagier. Wanneer de zaak volledig escaleert, beslist Martin zich toch gedeisd te houden.

‘Iets snoerde mijn keel dicht. Hier had ik niets mee te maken!’

Wroeging

Daags na het gebeuren vermeent Martin via allerlei media de dramatische afloop van het geweld. Zijn medereiziger heeft het conflict helaas niet overleefd. De treinbegeleiding, die verzuimde even langs te komen, wordt hierop per direct ontslagen. Martins geweten begint meteen te knagen. Had hij de politie niet onmiddellijk kunnen verwittigen? En wat te beginnen met daders die hij wel degelijk heeft herkend? Martin gaat dan maar zelf op onderzoek uit.

‘En toch bleef er iets als een zieke muis aan mijn maagwand knagen, iets dat niet wilde loslaten: de wetenschap dat die drie schoelies ongestoord hun gangen konden blijven gaan.’

In ‘Getuigen’ een zoektocht naar de waarheid

Martin is bepaald geen moedig type. Hij is een wat knullige man op leeftijd die boven alles zijn job niet wil verliezen. Aangezien hij de bewuste vrijdagavond eigenlijk op ziekteverlof was, weigert hij in eerste instantie de politie te contacteren. Na een tijdje kiest Martin dan toch voor de vlucht vooruit en schrijft hij hen een anonieme tip. Beetje bij beetje geraakt hij echter verstrikt in onontwarbaar kluwen van leugens. Leugens die hij zelf heeft doen ontstaan. Wie zal Martin nog geloven?

‘Getuigen’ is een typisch Vlaams verhaal gevuld met herkenbare locaties. Het boek is ook een echte page turner, vooral wie houdt van spannende misdaadthrillers. Ondanks het wat onbeholpen gedrag van het hoofdpersonage, voel je toch wel met hem mee. Zinloos treingeweld is in Vlaanderen helaas niet ondenkbaar. Martins situatie is in die zin goed te verstaan. Wat zou jij doen in zijn plaats?

Meer misdaadromans:

Trackbacks & Pings

  • De slechtnieuwsbrenger ... - Boekrecensies Blog :

    […] van Marcel van de Ven De wereld van internetscam Ondermijnd, een levensechte thriller ‘Getuigen’ van Rudy Soetewey: een actueel dilemma Maak kennis met Inspecteur Vos Ik weet je wachtwoord; de gevaren van het […]

    3 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *