Geheimen

De roman ‘Geheimen‘ is geschreven door de Italiaanse auteur, scenarist en journalist Domenico Starnone en vertaald door Manon Smits. Het verhaal gaat, zoals de titel al verklapt, over geheimen die je maar beter niet kunt delen met anderen.

Domenico Starnone

Toen ik las dat Domenico tevens scenarist en journalist is, verbaasde dit mij niets. Zijn schrijfstijl is namelijk absoluut van literair niveau maar had van mij iets minder beknopt mogen zijn. Toch is de ontwikkeling van de karakters mooi beschreven en zijn de psychologische inzichten in deze roman erg sterk.

Ik heb deze roman met veel plezier gelezen maar vond het erg jammer dat de plot van het verhaal geen spannend climax is. Je zou het plot eerder kunnen beschouwen als een cliff-hanger naar een vervolg. Mocht er ooit een vervolg komen op dit boek, dan zal ik die zeer zeker gaan lezen.

Geheimen

Het verhaal gaat over een leraar Pietro die met Nadia gaat trouwen. Hij kijkt terug op zijn jonge leven wanneer een oude geliefde, Teresa plotseling voor de bruiloft opduikt. Dit maakt hem bloednerveus want Pietro en Teresa hebben samen een diep geheim.

‘Laten we afspreken dat ik jou een geheim vertel

dat zo gruwelijk is dat ik het zelfs aan mezelf nauwelijks durf op te biechten,

en dan moet jij mij een vergelijkbaar geheim toevertrouwen,’ zegt ze tegen Pietro.

Non-Spoiler-alert

Vanaf hier een spoiler-alert dat eigenlijk geen spoiler-alert is. Het verhaal gaat namelijk verder over Pietro die gelukkig getrouwd is met Nadia en samen krijgen ze drie kinderen. Hun leven kabbelt voort en Pietro’s carrière is booming. Hij heeft een boek geschreven over het onderwijs in Italië dat veel stof doet opwaaien. Zijn agent zorgt dat hij overal lezingen kan geven en aanwezig is tijdens discussies. Ondanks dat hij zelf niet naast zijn schoenen loopt, heeft hij zo langzamerhand zijn sporen wel verdiend.

Verhaal 2

Deel 2 is geschreven vanuit de ogen van zijn eerste dochter Emma. We nemen een flinke sprong in de tijd. De dochter vindt dat haar vader een prijs verdiend en dramt dit net zolang door bij de juiste mensen dat ze hierin wordt gehoord, alhoewel Pietro na zijn pensioen eigenlijk uit beeld is geraakt. De prijsuitreiking wordt voorbereid en de dochter vertelt dit aan haar vader. Pietro schrikt als hij hoort dat Teresa is uitgenodigd om een speech te geven over hem.

Geheimen tot de dood ons scheidt?

Teresa neemt het woord in Deel 3 en schetst de lezer een totaal ander beeld over Pietro. De prijsuitreiking komt dichterbij en de spanningsboog wordt alsmaar groter. Wat is toch dat grote geheim waarmee Teresa Pietro zijn hele leven al nerveus maakt? Gaat Teresa dit tijdens de prijsuitreiking verklappen? Met een steen in je maag lees je de laatste pagina van het boek, waarbij het geheim een geheim zal blijven.

Aanrader?

‘Geheimen’ is een mooie roman. Rustig, gemakkelijke schrijfstijl en een goed lopend verhaal. Toch vind ik zelf een open-einde niet altijd even prettig maar ik moet wel toegeven dat ik nog dagen aan het boek dacht. Had ik iets gemist dat ik tussen de regels door had kunnen weten? Het boek is zeker een aanrader en ik hoor graag van lezers van dit boek, of zij hun inzichten over het geheim van dit verhaal willen delen :>)

Een geheim is een geheim: