Een oud geheim en een nieuw avontuur

De moedergodin Isis speelt een belangrijke rol in ‘Het Isisgeheim’ van Jacob Slavenburg en Jeroen Windmeijer. Per toeval (of niet) wordt er een eeuwenoud geheim ontdekt en daarmee volgt een onstuimig avontuur. Wordt het vechten, vluchten of verstijven?

Voor de komende expositie in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) ontvangt het museum een prachtig Isis-beeld van het Museo Egizio (Turijn). Hier was Arianna Esposito vroeger kind aan huis. Nu is ze conservator in Leiden en voelt ze zich bevoorrecht dat ze het beeldje van zo dichtbij mag bewonderen. Zodra ze het beeldje aan haar collega-egyptoloog Thijs de Rooij geeft, zet hij vraagtekens bij het gewicht ervan. Voor massief goud voelt het Isis-beeld erg licht aan. 

Doos van Pandora

Arianna dacht al iets te hebben gezien aan de onderkant. Nu moet ze het wel zeker weten. Zonder toestemming laat ze Isis openmaken en rolt er iets geheimzinnigs uit. Het lijkt geweldig nieuws en perfecte timing met de expositie. Of hebben ze de doos van Pandora geopend?

Op naar Oxford

Als Arianna weer op haar werk komt, treft ze een ramp aan: het Isis-beeld bevindt zich nog in de kluis, maar haar ontdekking is weg. Ook bij Thijs is er ingebroken en zijn de vertalingen en foto’s weg. Thijs heeft een vermoeden wie dit heeft gedaan. Ze reizen naar Oxford om hun spullen, of beter gezegd de spullen van Isis, terug te brengen. Wat ze niet weten is dat gevaar in een klein hoekje zit.

“De eeuwige strijd tussen licht en duisternis vond immers in de mens plaats.”

Meerdere perspectieven

Er zijn aardig wat karakters die een belangrijke rol spelen in ‘Het Isisgeheim’. Hierdoor zie je veel verschillende gezichtspunten voorbij komen die allemaal met elkaar in verbinding staan. Van Leiden tot aan Oxford, het blijkt een kleine wereld te zijn. Helaas kan ik er niet te veel over uitwijken zonder al te veel te verklappen!

Fictieve werkelijkheid

Voordat ik begon te lezen dacht ik dat het zoals Dan Brown zou zijn omdat er iets mysterieus in zit en een soort code om te kraken (ofwel: een esoterische thriller). Toch vind ik dat het avontuur van Arianna en Thijs geloofwaardiger overkomt en voelt alsof het echt waar kan zijn.

Thriller of niet?

‘Het Isisgeheim’ is een thriller. Het is alleen niet een thriller die razendsnel aan je voorbij raast waardoor je op het puntje van je stoel zit. Dit neemt niet weg dat er geen spanning is, je wil alsnog de hele tijd weten wat er gaat gebeuren. Met uitzondering van de romantische kant van het verhaal, want dit zag je al aankomen. Persoonlijk vind ik het niet erg, omdat dit niet het allerbelangrijkste is in het verhaal.

Ik kan het boek aan iedereen aanraden die van de oudheden, Egypte en esoterische thrillers houdt. Het is een spannend boek dat veel informatie bevat en vooral goed geschreven is.

Trackbacks & Pings

  • Geniale genres of geen-idee-genres? - Boekrecensies :

    […] van alle tijden in een nieuw genre gegoten. Het nieuwste boek waar wij over hebben geschreven is ‘Het Isisgeheim’ van Jacob Slavenburg en Jeroen Windmeijer. Wij vragen ons ineens af: ‘Zou de Verborgen […]

    4 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *