Het geheim van de malamander

Thomas Taylor schreef met ‘Het geheim van de malamander’ een spannend kinderboek dat je vanaf de eerste bladzijde meeneemt op een avontuur vol magie en humor. Met sfeervolle beschrijvingen, een portie humor en een griezelig zeemonster weet hij een spannend verhaal te creëren.

bespreking Het geheim van de Malamander

Het verhaal speelt zich af in het sfeervolle kustdorpje Owee aan Zee. In het Grand Hotel Nautilus werkt Herbie Citroen, een jongen die het beheer heeft over de afdeling gevonden voorwerpen. Hij leidt er een rustig bestaan, tot het moment dat er ineens een meisje opduikt. Violet Purperwier zoekt Herbies hulp, want ze is ook iets kwijt: namelijk haar ouders die vlak na haar geboorte op mysterieuze wijze verdwenen. Als ware detectives gaan de twee op zoek naar het verhaal achter de verdwijning. Tijdens hun speurtocht komen er bijzondere personages op hun pad en leren ze meer over de aloude legende van de malamander, een zeemonster dat een keer per jaar een ei legt dat magische krachten bezit. Een ei dat iedereen wel in zijn bezit zou willen hebben.

Sfeervol en magisch

Het geheim van de malamander bevat een uiterst succesvolle mix van spanning, avontuur en een flinke dosis fantasie en magie. Thomas Taylor weet met zijn mooie en beeldende taalgebruik niet alleen fantastische personages te beschrijven, hij trakteert de lezer ook op fantastische uitvindingen. Wat te denken van een zeemeeraap die voor jou een boek vindt in de leesapotheek.

‘De eerste en enige leesapotheek op de hele wereld’, zegt mevrouw Foezel. … In een bibliotheek leen je het boek dat je wilt, en in een boekwinkel koop je het voor een bepaald bedrag. Maar hier word jij door het boek uitgekozen.’

Je gooit een muntje in de hoed van de aap en dan typt de aap een kaartje op een typemachine.

“En dat, Violet Purperwier is jouw recept,” zegt mevrouw Foezel. “Dat is het boek dat de zeemeeraap voor jou heeft uitgekozen. Misschien niet het boek dat je wilt, of het boek dat je verwachtte, maar hoogstwaarschijnlijk wel het boek dat je nodig hebt.”

Maar er zijn meer leuke (uit)vindingen in dit boek. Zo is er een krasse oude dame die met behulp van een cameraluna, (een soort projector die op maanlicht werkt) kan zien wat er allemaal in het dorp gebeurt.

kust

Het juiste recept

Voeg daarbij nog een legende over een zeemonster, een spannend personage als de bootshaakman en een oud scheepswrak voor de kust en je hebt het juiste recept voor een succesvol kinderboek in handen.

Het boek is geschikt voor zowel jongens als meisjes vanaf ongeveer 8 jaar, maar ook voor oudere kinderen is dit boek vol humor, avontuur en magie zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *