Bethany en het Beest

Op de zolder van Peregrinus enorme huis woont een beest. Dit beest eist de vreemdste dingen te eten, in ruil voor een drankje waarmee de 511-jarige Peregrinus al eeuwen jong blijft. Een goede ruilhandel, vindt Peregrinus. Maar als het beest steeds vreemdere dingen te eten wil krijgen, wordt het lastig. Bethany en het Beest is spannend, komisch en geweldig leuk!

Het beest

Peregrinus trok het gordijn open en onthulde Het Beest. Het was één grote grijze klont, met drie zwarte ogen, twee zwarte tongen en een grote, kwijlende mond. Het had kleine handen en kleine voeten.

Het Beest is gruwelijk, maar voor Peregrinus van levensbelang. Al 511 jaar blijft hij jong en fit door de magische drankjes die hij van Het Beest krijgt, elk jaar op zijn verjaardag. In de tussentijd krijgt hij andere cadeautjes die Het Beest uitbraakt na het nuttigen van een maaltijd. Waar Peregrinus maar om vraagt, hij krijgt het. Als de laatste eis een lekker mollig kind is, weet Peregrinus niet meteen waar hij die vandaan moet halen

Bethany

Vanaf de dag dat ze was aangekomen had Bethany alle mogelijke streken uitgehaald. Ze had superlijm gesmeerd op toiletbrillen zodat iedereen die naar de wc ging opgesloten zou zitten. Ze had chilipoeder in de suikerpot gedaan om de kopjes thee van mevrouw Nachtkaars te vergallen. Ze had op alle trappen bananenschillen achtergelaten, waardoor heel wat kinderen een lelijke smak hadden gemaakt.

Uiteindelijk belandt Peregrinus op zijn zoektocht naar een kind in een weeshuis. Hier zijn genoeg kinderen, maar geen enkel kind is onuitstaanbaar genoeg om aan Het Beest te voeren. Tot hij Bethany ontmoet. Met haar onuitstaanbare gedrag en vooral het plezier wat ze hierin beleeft, lijkt ze de perfecte prooi voor Het Beest.

Vriendschap

Toen Peregrinus haar zag werd hij bevangen door een apart gevoel dat hij niet kende. Eerst dacht hij dat hij misschien last van zijn maag had, en daarom vulde hij een paar kruiken met heet water en bond ze om zijn buik. Toen dat niet hielp dacht hij dat het hoofdpijn was. Hij pakte een zak ijs uit een vrieskist en bond die vast op zijn hoofd

Wat Peregrinus ook deed, het vreemde gevoel bleef bestaan. Het duurde nog even voor Peregrinus erachter kwam dat hij zich schuldig voelde. Dit vreemde, onbekende gevoel is het begin van iets wat op vriendschap begint te lijken. Peregrinus begint Bethany aardig te vinden en ook Bethany vindt het uiteindelijk leuk bij Peregrinus. De dag van het diner komt wel snel dichterbij. Hoe moeten ze dit oplossen?

De strijd

Het Beest beukte de deur open met een maangrote bowlingbal en gebruikte het gewicht van honderd kilo en een zak bakstenen om de andere hindernissen opzij te schuiven. Hij liet de piano nog een hard, akelig melodietje spelen toen hij de kamer binnen kwam waggelen.

Het Beest geeft niet op. Hij moet en zal Bethany opeten. Maar ook Bethany en Peregrinus, die wonderbaarlijk oud is geworden in een korte tijd, geven niet op. Bethany verzint een geniaal plan om Het Beest te dwarsbomen.

Bethany en het Beest is een heel grappig, spannend boek. Jack Meggit-Phillips schreef dit boek voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Ik las het boek voor aan mijn zoontje van 8. Ook hij heeft zich krom gelachen door de grappige en brutale dingen die Bethany uithaalde.

Kinderen moeten dit boek lezen omdat hij heel spannend is en ook grappig. Wel is hij ook een beetje verdrietig omdat het beest zomaar mensen opeet, en omdat er iemand in dood gaat (spoiler: hij wordt ook weer levend). Het grappigste van het boek vond ik dat Bethany super veel taarten at!

Noah (8)

Nog leuke kinderboeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *