Vuur – verrassende verhalen over vulkanen

Vesuvius, Popocatepetl, Eyafjallajökull, Fuji of Kilimanjaro; het zijn een paar namen van machtige vulkanen die tot de verbeelding spreken. Jeugdboekenschrijver Arend van Dam schreef een boek waarin deze machtige bergen een hoofdrol spelen. Een informatief boek over de wereld van vuur, magma, inheemse goden, platentektoniek en verrassende weetjes. Wie ‘Vuur’ gelezen heeft is heel wat informatie en een nieuwe fascinatie rijker.

Vuur, verrassende verhalen over vulkanen

Vulkanen zijn imponerend, levensgevaarlijk, maar ook nuttig. Geen wonder dat ze bij veel mensen tot de verbeelding spreken. Arend van Dam vormt daarop geen uitzondering. Wanneer de kans zich voordoet om in IJsland een vulkaanuitbarsting bij te wonen en live getuige te zijn van het ‘echte werk’, laat hij die niet aan zijn neus voorbij gaan. Hoewel…. Het tripje loopt op een teleurstelling uit, want de vulkaan houdt zich op dat moment koest.

Op zoek naar antwoorden

Maar Van Dam laat zich niet uit het veld slaan en stelde een informatief en lekker lezend boek samen over vulkanen. Aan de hand van persoonlijke herinneringen, ooggetuigenverslagen, wetenschappelijke informatie en een flinke portie legendes en verhalen weet hij zijn lezers mee te nemen in de fascinerende wereld van vulkanisme. Geen kleurig vormgegeven naslagwerk boordevol foto’s van spectaculaire uitbarstingen, maar een verslag van een persoonlijke zoektocht naar informatie en antwoorden op vragen die hem bezighouden. Hoe zijn vulkanen ontstaan? Welke soorten zijn er? Zijn er spannende verhalen over te vertellen? En de ultieme vraag: kan een vulkaanuitbarsting zo gevaarlijk zijn dat die het einde van de wereld kan veroorzaken?

Pindakaas en slushpuppie

Op zijn zoektocht naar antwoorden krijgt hij hulp van deskundigen en kinderen over de hele wereld. Het boek is voorzien van zwartwit foto’s, verhelderende illustraties en een handige landkaart waarop de besproken vulkanen terug te vinden zijn. Daarbij wordt veel info gegoten in de vorm van verhalen van ooggetuigen en oude legendes van plaatselijke inwoners. Ook de wetenschappelijke info wordt op begrijpelijke manier uitgelegd. De hoofstukken zijn bovendien niet te lang waardoor de hoeveelheid informatie compact en aantrekkelijk blijft. Ook spannende titels als Pindakaas en slushpuppie in een krokant jasje  of Een bronzen vat, acht draken en acht kikkers zorgen ervoor dat het boek nergens saai wordt.

Kortom, Van Dam schreef met aanstekelijk enthousiasme een lekker weglezend boek waarvan je aan het eind stiekem veel hebt opgestoken.

Vuur is een aanrader voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *