De blauwe vleugels

De blauwe vleugels is een roman uit 2018, geschreven door Jef Aerts. Het boek is voor kinderen vanaf zes jaar maar kan net zo goed door volwassenen worden gelezen. Het is tevens een zeer geschikt boek om voor te lezen. De illustraties zijn van Martijn van der Linden.

Josh en Jadran

Zoals de voorpagina van het boek laat zien is een kraanvogel één van de hoofdrolspelers in het verhaal. De andere hoofdrollen zijn voor de broers Josh en Jadran. Josh is een jongen waarvan de leeftijd niet wordt genoemd. Hij heeft een twaalfjarige grote broer Jadran. Jadran is de oudste van de twee. Hij is zo groot als een reus en zo sterk als een beer. Hij is echter verstandelijk beperkt en Josh heeft de verantwoording over hem. Samen met zijn moeder, een vriend en zijn dochter, wonen ze in een piepklein appartement in een flat in de stad.

Kraanvogel

Op een dag vinden Josh en zijn broer Jadran tijdens een picknick met het hele gezin, een jonge, gewonde kraanvogel in de bosjes bij een groot meer. Ze besluiten hem mee naar huis te nemen en te verzorgen. De moeder van Josh en Jadran vind het best als ze maar beloven dat ze hem gauw weer zullen loslaten.

De kraanvogel krijgt de naam “Spriet”, wordt gevoerd met insecten en krijgt een verblijf op het balkon van de flat. De kraanvogel knapt langzaam op en nu willen Josh en Jadran de kraanvogel leren vliegen.

De blauwe vleugels

Josh en Jadran rennen op een veldje tussen de flats heen en weer maar de kraanvogel snapt er niets van. Dan bedenkt Josh ineens dat er grote blauwe vleugels in de kelderbox van de flat liggen. Hun moeder was ooit een artiest die samen met haar man in musicals speelde. De vleugels komen nu goed van pas en de kraanvogel lijkt het te begrijpen. Hij fladdert achter de rennende jongens aan. Maar als de jongens op een gebouw klimmen om de kraanvogel écht te leren vliegen, duwt Jadran in al zijn enthousiasme niet de kraanvogel maar Josh van het gebouw af.

Op de vlucht

Josh breekt zijn been en kneust vele ribben in zijn lijf. De moeder en haar vriend beseffen dat Jadran door zijn beperking een gevaar begint te worden voor Josh en voor zichzelf. Ze besluiten dat hij naar een zorginstelling moet. Als Josh en Jadran dit echter te weten komen, slaan ze op de vlucht. Jadran haalt Josh uit het ziekenhuis op die in een rolstoel zit. Hij tilt Josh in de tractor die hij heeft ‘meegenomen’ van de van de zorgboerderij. Josh zit nu naast Spriet en met zijn drieën verdwijnen ze richting het zuiden. Ze gaan de kraanvogel terugbrengen naar zijn familie en willen zo ook voorkomen dat Jadran naar de zorginstelling moet.

Roadmovie

Het verhaal is verder een combinatie van een roadmovie en een mooie novelle. De jongens worden gezocht, gevonden en de moeder, die tot nu toe vrij afwezig was in het verhaal, neemt dan een moedig besluit. Eind goed, al goed. Gelukkig maar, want het verhaal is best wel spannend.

Aanrader!

Het boek is zeer de moeite waard. Even vergat ik dat het hier om een kinderboek gaat. Dit merk je echter wel in de schrijfstijl die vrij eenvoudig is, maar helder en duidelijk.

Het is erg knap om de verstandelijke beperking van Jadran zo geloofwaardig te beschrijven, evenals zijn oncontroleerbare woedeaanvallen.

Het lijkt mij heerlijk om dit boek voor te lezen aan kinderen, al zal ik dan wel even moeten oefenen met de geluiden die Spriet, de kraanvogel, maakt. Smiley.

Zoals ik al zei in de eerste alinea:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *