Donnie Donut

Een bonte verzameling bijzondere typetjes, een spannend verhaal, een flinke dosis humor en een speciale setting. Barbara Scholten heeft weer een heerlijk kinderboek geschreven dat bij veel kinderen goed zal vallen. Boordevol komische situaties, treffende illustraties en ook nog eens lekker spannend.

recensie Donnie Donut

Donnie kan in de ogen van zijn juf weinig goeds doen. Hij let niet op, rekent belabberd en zorgt voor chaos. Donnie is een gommetje: Geen Onderwijs Mogelijk. Ze ziet maar één oplossing en dat is dat Donnie alleen nog maar in de ochtend naar school gaat en voor de rest van de dag een baantje zoekt. Gelukkig kan hij terecht in de donutfabriek waar zijn moeder werkt. Hij moet elke dag de bestellingen met donuts afleveren. Wanneer Dot, de directrice van de fabriek, hem op een dag vraagt om die middag haar twee naaktkatten eten te geven, is dat het begin van een kettingreactie van dingen die fout gaan en belandt Donnie in een doldwaas en toch ook spannend avontuur. Gelukkig krijgt hij hulp van de stoere Julia, sullige buurman Ed en humeurige portier Wilma.

Bijzondere personages

Barbara Scholten schreef eerder al het vermakelijke ‘Oma Luchtbuks‘ en ook in dit nieuwe boek staat het bol van de grappige gebeurtenissen en bijzondere karakters. Deze personages worden door illustratrice Els van Egeraat prachtig verbeeld. Donnie zelf is een jongen die niet wil deugen. Maar eigenlijk alleen omdat hij niet in een standaard hokje past. Hij is avontuurlijk, fantasierijk en wat onhandig. Maar ook de ander personages in het boek hebben allemaal wel iets wat hen niet doorsnee maakt. Buurman Ed lijkt een bank hangende sukkel, receptioniste Julia een wat ijdele tuttebel en portier Wilma een puzzeltjes oplossende knorrepot. Maar gaandeweg blijkt dat ook zij, net als Donnie, veel meer zijn dan alleen de buitenkant. Het ligt er zeker niet bovenop, maar niettemin bevat het de fijne boodschap dat iedereen anders mag zijn.

Illustratie uit Donnie Donut van Els van Egeraat

Hilarisch

Juist het feit dat het allemaal bijzondere typetjes zijn en ook de gebeurtenissen niet alledaags zijn, maakt dat dit boek bijl vlagen erg hilarisch is. Ik noem graag de scène waarin Donnie zich opgezadeld weet met de twee naaktkatten van Dot die luisteren naar de namen Peach Precious en Silver star.

Ik verdeel de tonijntruffels over de voerbakken en zet ze op de eettafel. De katten steken hun neus in de lucht en kijken me hooghartig aan.
“Oké willen jullie een wedstrijdje doen? Komt-ie!”
Ik maak oogcontact met de twee arrogante vellen op het pluche en blijf ze aankijken, we zullen weleens zien wie als eerste met zijn ogen knippert.
“Ik kan dit heel lang volhouden,” waarschuw ik na dertig seconden.
De katten geven geen krimp. Ik pak een tonijntruffel uit een voerbak en doe net of ik hem wil opeten. De katten schuren met hun blote billen over het pluizige groen, hun staart zwiept heen en weer. Ik sta op het punt om te winnen, ik voel het gewoon.

Ook erg komisch zijn de passages waarin Donnie en Julia proberen om twee doodnormale katten om te toveren tot look-a-likes van de twee raskatten en de scènes waarin Wilma worstelt met de vele raadselrijmen op haar computer.

Aanrader

‘Donnie Donut’ spreekt kinderen enorm aan. Het is een uitstekende combinatie van humor, lekker dwarse karakters en ook nog eens een spannend verhaal. Een aanrader voor jongens en meiden vanaf 9 jaar. Door de korte hoofdstukken, de vele illustraties en de komische situaties, is het boek ook een feestje om uit voor te lezen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *