All I want is… een goed boek – TIPS

De feestdagen staan weer voor de deur en menigeen moet nog op zoek naar een cadeautje voor familie of vrienden.  Wellicht heb je een verlanglijstje gekregen of staat er een lijstje met verlangens voor je klaar op lootjestrekker.nl Het gebeurt niet zelden dat op dat lijstje staat ‘goed boek’. Maar wat is dat eigenlijk, een goed boek? 

TIPS

Hier bij Boekrecensiesblog zitten we natuurlijk propvol ideeën. We hebben al heel wat boeken gelezen, maar tegelijkertijd staan er ook bij ons boeken op het verlanglijstje. Ben je op zoek naar een goed kinderboek of een goed boek voor een volwassene en wil je nu eens niet dat boek kopen dat de boekhandelaren ons dit jaar voorschrijven, lees dan deze blog. 

Van onze boekrecensenten

Boekrecensenten Marga, Jacomien, Noortje, Yvonne, Natasja, Godart en Lysanne hebben hun uiterste best gedaan om een aantal hele mooie en geschikte boeken uit te zoeken en kort te bespreken zodat ook jij dit jaar het perfecte cadeau kunt geven. Hier en daar kom je ook persoonlijke wensen tegen. Natuurlijk hopen wij dat onze familieleden meelezen en de tips meekrijgen.

We maken het je makkelijk

Spreekt een boek je aan, dan is het goed om te weten dat je als je op de titel klikt je meteen naar de site van bol.com (of een andere site) gaat waar je het boek (als je dat wilt) meteen kunt bestellen. Staan er recensies van het betreffende boek op onze site, klik dan op recensie en je gaat meteen naar de pagina waar je er meer over kunt lezen.

KINDERBOEKEN – Tips van Noortje

 • Voorleesboek voor de allerkleinsten:
 • Chris Haughton – Mama kwijt
 • Een lief en ontroerend prentenboek over een klein uiltje dat zijn mama kwijtraakt als hij uit het nest valt. Alle dieren in het bos helpen zoeken.  
 • Voor kinderen van 5-7 (voorlezen en samen lezen)
 • Nicola O’Byrne – Pas op dit boek bijt
 • Help, er zit een krokodil vast tussen de bladzijden van dit boek, en hij vreet zichzelf een weg naar buiten. Voor dappere kinderen die niet bang zijn van een boek met scherpe tanden.
 • Kinderen van 7-9 (zelf lezen)
 • Mirjam Oldenhave – Mees kees hoppa
 • RECENSIE
 • Nieuwste deel uit de succesvolle reeks “Mees Kees” over de belevenissen van groep 6b. Opnieuw een geslaagd verhaal vol actuele thema’s, herkenbare situaties in de klas en een juiste dosis humor.
 • Jeugd vanaf 12 jaar
 • Maren Stoffels – Fright night 
 • Een spannende thriller voor kinderen. Een verhaal zonder rondvliegende bloedspatten, maar met een ondergrondse spanning en een verrassende wending. Want niets is wat het lijkt. 

TIPS van Lysanne

 • Het eerste boek dat ik wil aanraden is Circe van Madeline Miller. Dit boek valt onder de genres romantische en historische fictie. Ik heb genoten van haar schrijfstijl en het vernieuwde verhaal over Circe, een godin en dochter van zonnegod Helios. RECENSIE
 • Het tweede boek dat ik wil aanraden is  Het CARPA complot van Heleen van den Hoven, een must-read. Spannend, realistisch en gewoon heel erg goed geschreven. RECENSIE

Welk boek zou ik zelf graag willen krijgen (mam, pap, even opletten!)… Ik heb zo’n lange lijst dat het moeilijk is om maar één boek te kiezen

 • Net zoals de rest van de Netflix-kijkers ben ik helemaal in de ban van “The crown”. Onlangs is het derde seizoen verschenen en heb ik alle afleveringen al gezien. Gelukkig houdt het niet op! Georgie Blalock heeft een roman geschreven over The other Windsor girl (geweldig vertolkt door Helena Bonham Carter in het derde seizoen). Dit lijkt me dus een interessant verhaal om te lezen.
 • The giver of stars lijkt me ook een prachtig verhaal van Jojo Moyes. Ik vond Me before you erg goed geschreven dus ik ben benieuwd naar haar nieuwste boek.
 • En mag ik misschien ook nog een thriller toevoegen? Dans om de troon van Marianne & Theo Hoogstraaten speelt zich af in Frankrijk. Dat lijkt me al een reden genoeg om het boek te lezen. Dit verhaal komt pas in januari 2020 uit, maar kan alvast gereserveerd worden.

Zoals je merkt ben ik niet zo goed in het kiezen van maar één boek. Hoe kan je kiezen uit zoveel moois? 

TIPS van Yvonne:

 • Kookboek kruimeltaart: Heerlijk kookboek om weg te geven zodat je jezelf bij diegene op de koffie met taart kunt uitnodigen. Ook de prijs is erg feestdag vriendelijk, nog geen 11 euro! RECENSIE
 • Hygge, welk boek anders! Wanneer je iemand juist in deze periode sfeer, gezelligheid, geluk en liefde toewenst kun je het maar op een manier geven: het boek Hygge. RECENSIE
 • Christmas shopaholic: Nieuwste boek van sophie kinsella: Dit boek beschrijft alle clichés rondom kerst in een heerlijke chicklit! Van kerst stress, tot misbaksels tot liefde voor je familie. Een heerlijk boek om te geven, te lezen en te krijgen. RECENSIE

TIPS van Godart Bosmans

 • De jaloerse waterkip
  Een amusant en tegelijkertijd educatief natuurboekje voor jong & oud met prachtige vertelverhalen over dingen die we dagelijks in de natuur kunnen zien. Els Baars vertelt beknopt doch amusante over het Moeras vergeet-mij-nietje, de Fuut, de mieren en zelfs over de maan.
 • 501 dingen die u moet weten over filosofie
  Pittig beknopt en gevarieerd boekje gaande over de geschiedenis van de filosofie, de (grote) denkers, paradoxen en dilemma’s. Zie het als een zeer aangenaam filosofieboek voor beginners met leuke feiten.
 • Filosofie voor de zwijnen
  Langs verschillende filosofische wendingen komen we uit bij een nieuwe filosofie, nl. het porcratisme. Wat is nog het verschil tussen dier en mens? Vaak grappig, soms om echt even bij stil te staan , opgefleurd door leuke tekeningen en gedichten geven de lezer een gevarieerde en zelfs vaak vernieuwende kijk op filosofie en wetenschap.
 • Mijn moeder zei altijd
  Grappig herkenbare gezegden van moeders tegen de uitgaande jeugd, de bezeerde kleine knaap, over het bezoek enz…. Gewoon leuk om te lezen en in te grasduinen en terug gekatapulteerd te worden naar misschien wel je eigen jeugd
 • Over de bijen en de bloemen
  Nou ja, als je de insecten ook even als dieren beschouwd… Nu de bijen zo fel achteruitgaan en velen toch het nut ervan meer en meer beginnen in te zien is dit een geknipt boekje voor de natuurminnaar die er wat wil aan doen. Het boekje staat vol tips en nuttige weetjes om het bijenvolk een hart onder de riem te steken. Welke zijn hun favoriete bloemen en planten, wat in welk seizoen enz… Na het lezen van dit boek(je) is het één en al gezoem in je tuin…

Tips van Marga

 • Mijn eerste tip is Het boek van gevonden voorwerpen. Dit boek is niet alleen mooi om te lezen maar vooral ontzettend mooi om te zien, te geven en te krijgen.
  Het boek is qua uiterlijk zo mooi dat het een speciaal plekje verdiend in je boekenkast. Een prachtige hardcover, met een gouden rug, een goud gemêleerde voorkant met daarop de titel en een mooie vintage foto.  Zodra je het boek opent verval je in nog meer bewondering. De eerste binnenpagina’s zijn dezelfde foto als die van de voorkant. De binnenkant is van exact de juiste verhoudingen alinea’s, lettertype etc. dit leest lekker weg. Dat mag ook wel want het is een lang liefdesverhaal dat langzaam en bijna melancholisch wordt geschreven.  Hou je van een mooi, tragisch bijna epische familie- en liefdesverhaal, dan is dit een prachtig cadeau. Dit boek is een stijlvol en mooi boek om de donkere maanden mee door te komen. En geef toe… het oog mag ook wat (smiley)
 • Mijn tweede tip is Kutbeesten de verzamelde werken, bekend van sociale media en enorm geliefd bij de jeugd. Een stripboek vol vlijmscherpe humor en beschrijvingen die irritant of grof over kunnen komen. Heb je een student in je familie en absoluut geen idee wat je die nu moet geven? Koop dan een boek van Jan Willem Spakman.

TIP van Natasja

 • Mijn tip is de ‘Als je sterft’-trilogie van Christine Geysen (Young Adult en Series) Voor liefhebbers van spannende boeken met een bovennatuurlijk tintje is deze trilogie van Christine Geysen echt een aanrader. Het eerste deel is dit voorjaar uitgekomen, het tweede deel afgelopen september en het slotstuk van de trilogie verschijnt in 2020.
  In de serie volgen we de zeventienjarige Helia die een hele opmerkelijke gave heeft: ze kan sterfdatums zien en bij het aanraken van de persoon ziet ze zelfs een beeld dat verbonden is aan de manier waarop die persoon zal sterven. De boeken zijn spannend en bevatten de nodige cliffhangers, waarmee ze je van begin tot eind geboeid houden. De opbouw van het verhaal is prettig en de schrijfster geeft je ook een zeer waardevolle kijk in de gedachten van het hoofdpersonage.
  Geschikt voor lezers vanaf 15 jaar.

TIPS van Jacomien

Onlangs zijn er een aantal nieuwe en veelbelovende verhalenbundels verschenen. Korte verhalen van bekende en minder bekende auteurs.

 • Aangespoelde verhalen 15 auteurs
  In juni 2019 organiseerde Marelle Boersma een schrijfweek op Ameland waar veel enthousiaste schrijvers aan mee hebben gedaan. Het resultaat is de bundel Aangespoelde verhalen verschenen bij uitgeverij Droomvallei. Leuk om te weten dat er per verkocht boek een euro naar de Zeehondenopvang gaat.
 • Dood door onschuld – 25 auteurs
  Onder het motto Met de beste bedoelingen, schreven 150 mensen een verhaal waarin onbedoeld een dodelijk slachtoffer valt, als gevolg van een ongelukje of een simpele persoonsverwisseling. De beste 22 verhalen hebben een plek gekregen in Dood door onschuld en dat aantal werd aangevuld tot 25 doordat ook een aantal thrillerauteurs van LetterRijn een spannend verhaal rond dit thema schreef.
  Het zijn stuk voor stuk verhalen die zich ervoor lenen om vlak voor het slapengaan – een per keer – te lezen. Of het een goede nachtrust oplevert, is maar helemaal de vraag.
 • De donkere dagen – 20 auteurs
  De donkere dagen voor kerst waren nog nooit eerder zo spannend. De auteurs van de Crime Compagnie hebben misdadige spannende verhalen geschreven voor deze heerlijke winterbundel. Een leuk cadeautje voor de feestdagen.
 • Zoeter dan wraak – 10 auteurs
  Een lijk in een moeras, een onverwacht overlijden in een chique villa, onverklaarbare doden. Ongelukkige omstandigheden of kwade opzet? Hoe sluw moet je zijn? Vergelding, liefde en moord spelen de hoofdrol in tien zinderende verhalen van bekende en minder bekende auteurs. De opbrengst van deze bundel is bestemd voor Diabetesvereniging Nederland DVN.

Victoria

 • Behalve de verhalenbundels kan ik nog twee verrassend mooie boeken aanbevelen. Ten eerste is dat het boek Victoria. Voor de liefhebbers onder ons die de hele serie van de BBC hebben gevolgd is dit boek echt een ‘hebbeding’. Gewoon nog even doorzwijmelen bij de mooie foto’s in dit prachtige boek.

Het grote koffietafelboek – 20 jaar Top 2000

 • Van 1 t/m 7 december mogen we weer onze stem uitbrengen voor de NPO Radio 2 Top 2000 lijst. Geniet je ook ieder jaar opnieuw van al die oude klassiekers, nieuwe strebers en gezellige meezingers. De uitzending van de Top 2000 begint op woensdag 25 december om 08.00 uur en bij ons betekent dat gewoon meeluisteren! De hele dag, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zingen we mee en genieten we van muziek die we heel goed kennen of soms bijna waren vergeten. De TOP 2000, dat is toch vooral veel; ‘O, ja!’
 • Het Grote Koffietafelboek – 20 Jaar Top 2000 Leo Blokhuis
  Ben je ook zo’n liefhebber, dan is er nu het Grote Koffietafelboek, met daarin 20 jaar TOP 2000. Aan de hand van leuke verhalen en achtergrondinformatie leer je feiten achter de noteringen kennen.

En voor wie mijn lootje heeft getrokken, LET EVEN OP!! LEES EVEN MEE, dan hoef je niet zolang te zoeken en te twijfelen… Uit de keuken van Fatima is mijn wens voor dit jaar. Heb je mijn lootje getrokken bedenk dan dat je door dit boek cadeau te geven de komende tijd hele lekkere hapjes geserveerd krijgt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *