Kerstmarkten

Er zijn vele kerstmarkten waar je heen kunt gaan voor warme glühwein, creatieve kerstversieringen, heerlijke streekproducten en om te genieten van de kerstsfeer. Zoveel keuze! Help, naar welke kerstmarkt gaan we dit jaar?

Degelijke Duitse kerstmarkten

De meeste kerstmarkten in Duitsland zijn groot en massaal. Je kan er met busreizen heen voor een dagje Düsseldorf, Münster, Keulen of zelfs Berlijn. Er zijn talloze kerstmarkten in de grote steden en kleinere dorpen. In de meeste steden, zoals Berlijn, zijn zelfs meerdere kerstmarkten op verschillende locaties verspreid over de stad. Voordat je in Berlijn alle 30 kerstmarkten hebt gehad, is het waarschijnlijk al half januari.

De Duitse kerstmarkten zijn favoriet onder de die-hard kerstmarktgangers. Dit vooral vanwege de sfeer, de perfecte organisatie en oneindig veel entertainment en vertier. En drank, maar dat terzijde…

Andere Europese kerstmarkten

Londen (Engeland), Wenen (Oostenrijk), Kopenhagen (Denemarken) en Gotenburg (Zweden) kunnen er echter ook wat van. Zo’n kerstmarkt ‘doen’ redt je niet in een dagje. Maak er maar gerust een weekend of week van, want deze steden zijn de moeite waard om grondig te bezoeken. De kerstmarkt heb je op een gegeven moment wel gezien, maar dan kun je nog naar een museum, beroemd warenhuis of unieke stadswijk. Grote kans dat je dan wel wéér een kerstmarkt tegen komt.

Kerstmarkten in Nederland

Je hoeft geen globetrotter te zijn voor mooie kerstmarkten. In Nederland zijn er twee kerstmarkten die kunnen vallen onder de categorie: uniek! Namelijk: de kerstmarkt in de grotten van Valkenburg en de magische kerstmarkt van Maastricht. ‘Eat your heart out’ grote internationale kerstmarkten, want wat jullie kunnen, kunnen wij ook! De grotten van Valkenburg zijn absoluut indrukwekkend en de kerstmarkt van Maastricht heeft een reuzenrad én een ijsbaan van 800 meter. Misschien zie je vanuit het reuzenrad zelfs een Duitse kerstmarkt in de verte. Dan heb je mooi twee in één klap ‘gedaan’.

Bijzonder Bourtange

Wanneer je nu eens écht een bijzondere kerstmarkt wil meemaken, dan heb ik goed nieuws. In een uithoekje van Nederland, in Zuidoost Groningen, ligt een bijzonder vestigingsplaatje aan de grens met Duitsland: Bourtange.

Bourtange is een compleet gerestaureerd vestigingsdorpje met als thema:
Welkom in 1742.

Vanaf de jaren zeventig zijn de grachten in ere hersteld, de wallen en de gebouwen gerestaureerd en gereconstrueerd. Dit alles, grotendeels met behulp van oude kaarten en tekeningen, in de stijl van vroeger. Bourtange is het mooiste vestigingsdorpje van Nederland. Er is geen woning, gebouw of straat die afwijkt van het karakter van Bourtange. Het dorpje organiseert jaarlijks vele evenementen die allemaal prima georganiseerd zijn. Er zijn genoeg parkeerplaatsen (gratis!) en de hond mag (bijna) altijd mee.

Meer info: Evenementen in Bourtange

Bourtange in kerstsfeer

Heel Bourtange is feestelijk versierd. De kerstmarktkraampjes zijn verdeeld over het centrale plein(tje) en enkele zijstraatjes van Bourtange. Ik gebruik verkleinwoorden om vooral te benadrukken dat Bourtange klein is, maar daardoor juist ook overzichtelijk en ontzettend gezellig. Het kan erg druk zijn tijdens de kerstmarkt, maar het is niet te vergelijken met de kerstmarkten in de eerder genoemde grote steden.

Het grote voordeel is dat Bourtange makkelijk te ‘doen’ is in één dag. Je kan zelfs de 5 musea meepakken. De toegangsprijzen tot de musea: Terra Mora, De Kapiteinswoning, Synagoge en Het nieuwe Kruithuis zijn verrekend in de entreeprijs van Bourtange. Normaal gesproken kun je Bourtange zo binnenlopen, maar tijdens evenementen zoals de kerstmarkt, betaal je een toegangsprijs. Alleen de hond is tijdens de kerstmarkt niet welkom. Dit omdat het voor de hond zelf waarschijnlijk iets te veel van het goede zal zijn.

Naar een kerstmarkt in Maastricht, Valkenburg, Berlijn, Münster of Bourtange? Creëer geen kerstmarkten-keuze-stress, maar ‘doe’ ze gewoon allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *