Hygge – Meik Wiking

De Deense kunst van het leven

Soms krijg je een boek in je handen dat je direct wilt lezen. Hygge van Meik Wiking was voor mij zo’n boek.

Voor zijn werk bij het Happiness Research Insitute, onderzoekt Meik Wiking de oorzaken en effecten van menselijk geluk en werkt daarbij samen met collega’s aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen over de hele wereld. En waar beter dan in Denemarken kun je dit onderzoek doen? Per slot van rekening zijn de Denen het gelukkigste volk van de wereld!

Zelf ben ik al jaren fan van Denemarken. Meerdere zomers hebben we daar doorgebracht. Niet vanwege het supermooie zomerse weer. Maar omdat….Tja waarom eigenlijk? Iets van het Deense leven heeft mij altijd aangesproken. De natuur, het eten, het Scandinavische design en de vriendelijkheid.

Maar wat maakt nou dat juist dat Denemarken mij dat zo aanspreekt?

Het antwoord hierop blijkt: Hygge te zijn. Hygge is een Deens woord dat je kunt vergelijken met het Nederlandse woord: Gezelligheid. Maar dan doe je het woord Hygge nog tekort. Hygge is meer. Het is een totaalbeleving, levensstijl en een gevoel.

Het boek beschrijft aan de hand van een aantal voorbeelden wat het Hyggegevoel is en hoe je zelf het Hyggegevoel, en dus het Deense geluk kunt creëren.

Het boek vertelt je de manier waarop de Denen Hyggemomenten creëren, waarom ze het doen en wat ze daar allemaal voor nodig hebben. Van het selectief uitgekozen gezelschap, de inrichting van hun huis, de weersomstandigheden tot aan recepten aan toe. Genoeg ingrediënten dus om zelf Hygge te creëren.

Wil je na het lezen van het boek direct aan de slag?

Dat kan. In het boek vind je een overzicht van benodigdheden voor een Hygge 1e hulppakket. Een lijst met benodigdheden om direct je eerste Hyggemoment thuis te beleven. Ga je liever naar buiten? Genoeg tips in het boek om buiten je Deense geluksmomenten te vinden.

Kortom, naar mijn mening is dit boek de handleiding voor iedereen die iets van het Deense geluk wil ervaren. Het boek is ook zeker een tip voor diegenen die een Scandinavisch interieur willen. Meer weten van de achtergrond van het Deense interieur draagt nog meer bij aan het je thuis voelen in je eigen huis.

En voor iedereen die een trip naar Kopenhagen heeft gepland. Er staat zelfs een Hygge-rondleiding door Kopenhagen in dit boek beschreven. Wat kan je nu nog tegenhouden om gelukkig te worden?

Mijn advies?

Haal je Hygelige sokken uit de kast, ga in je favoriete stoel zitten, schenk jezelf vanuit je porseleinen theepot een kopje thee in, steek de haardvuur aan en sla een sjaal om je heen.

Neem dit boek op schoot en lees jezelf (een moment) gelukkig!

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *