Zomerlezen – Kunst & Cultuur

Voor deze week van Zomerlezen is het thema Kunst & Cultuur. Maar wacht, voor je denkt: blèhhh, das niets voor mij… zal ik verklappen dat we boekentips hebben waar je blij van wordt. Want onder Kunst & Cultuur valt ook muziek, mode en films!

Deze blog is voor jong en oud, maar de vooral gericht aan kinderen en jongeren.

Kunst & Cultuur is cool

Kunst en Cultuur is ‘cool’ omdat het ons leven leuker en interessanter maakt. Door kunst kunnen we mooie dingen zien, zoals schilderijen en beeldhouwwerken, en muziek luisteren die ons vrolijk of rustig maakt. Een cool popconcert? Dat is in feite ook kunst!

En cultuur laat ons feestdagen vieren, spelletjes spelen, en verhalen delen die ons met elkaar verbinden. Hierdoor kunnen we creatief zijn en nieuwe dingen leren en samen plezier hebben! Voorbeeld: Happy Stones verven? Ook dat is kunst en cultuur! Sinds de corona is dit erg leuk om te doen, en dat is het nu nog steeds. Maak eens een kunstwerkje van een steen!

Voor jongeren en volwassenen!

Mensen & Dieren

Wist je dat trouwens dat het verschil tussen mensen en dieren is dat mensen kunst en cultuur hebben?Dit betekent dat we dingen maken zoals schilderijen, muziek en boeken (kunst). Ook hebben we speciale manieren van doen, zoals feestdagen, rituelen en tradities (cultuur). Dieren doen dit niet op dezelfde manier als wij. Althans niet in de echte wereld, in boeken natuurlijk wel!

Voor jongeren en volwassenen:

Een gorilla die kan schilderen? Ja hoor, écht waar!

Of een giraffe die kan dansen op muziek? Dit is een erg leuk boek, wel in het Engels, maar zo leer je ook weer wat woordjes Engels erbij.

Kunst & Cultuur voor iedereen

Terug naar de mens. Boeken over kunst, vaak héle dure koffietafelboeken, zijn prachtig om te hebben en van te houden.

Getsie, een blote vrouw op de voorpagina… maar wacht, wist je dat er ook een koffietafelboek is over Nijntje? Nijntje is niet zomaar een konijntje, maar ook kunst! En het koffietafelboek is héél duuuurrrr! Kijk maar:

Maar er zijn ook tal van boeken die er niet alleen zijn om in te kijken, maar ook om kunstig bezig te zijn. Voor jong en oud: wie weet kan je ontzettend goed tekenen, schilderen, kleien, naaien, zingen, dansen en springen.

Ook super cool: Animé karakters leren tekenen. Valt dat ook onder ‘kunst’? Ja zeker. Zo zie je maar, Kunst & Cultuur is leuker dan je denkt.

Zomerlezen over Kunst & Cultuur

Nog enkele tips van Boekrecensiesblog: Prachtige romans met kunst als thema:

Weet jij nóg meer leuke, creatieve of leerzame boeken over Kunst & Cultuur?

Mail gerust! Of schrijf een leuke gastblog!

Zomerlezen: wat is het?

In juli en augustus geven we je iedere week op maandag leestips bij een thema. We doen dat niet alleen – deze bloggers doen ook allemaal mee. Volg ze dus voor nog veel meer boekentips.