Happy Stones is Kei Tof!

Happy Stones zijn stenen die beschilderd zijn door zomaar iemand. Deze stenen zijn vervolgens zomaar ergens neergelegd om zomaar een vinder blij te maken. Oftewel: Happy! Ze worden ook wel Kei Tof genoemd.

Social Media

Zowel Happy Stones en Kei Tof zijn Facebook- en Instagrampagina’s waarin je mee kunt doen met deze hobby. De stenen worden op de vindplaats gefotografeerd en vervolgens weer ergens anders neergelegd of verstopt. Als de Happy-vinder althans besluit om de steen niet te houden, want dat mag ook!

De wereldwijde hobby bestaat al eeuwen, maar is ‘her-uitgevonden’ tijdens de corona-maatregelen waarin veel mensen ineens heel creatief werden. Los daarvan zijn de meeste mensen meer gaan wandelen en van de natuur gaan genieten. Het spel-element van Happy Stones maken, vinden of volgen, was een leuke bijkomstigheid voor kinderen. Maar volwassenen doen net zo goed mee met dit spel en de meeste Happy Stones zijn echte kunstwerkjes!

Verstoppen of neerleggen

De stenen worden dus verstopt of ergens, meer zichtbaar, neergelegd. Zo ben ik zelf al enkele stenen tegengekomen op bankjes in het bos. Maar ook op de ANWB paddenstoelen en op leuningen van bruggetjes. Eén ding hadden deze vindplaatsen gemeen: het gebeurde allemaal tijdens mijn wandelingen met de hond in het bos of in natuurgebieden.

In de stad kun je zo ook tegenkomen, maar daar worden ze vaak beter verstopt.

De wereld rond!

Wat is er nu zo leuk aan deze booming trend? De meeste mensen zullen de veelal prachtig beschilderde stenen als een cadeautje ervaren. De meeste stenen zijn ook echt met veel liefde en aandacht gemaakt. Maar het is natuurlijk ook leuk voor de maker om op de Social Media de stenen terug te zien, die een rondtochtje door Nederland maken, of misschien wel over de hele wereld!

Het maken van Happy Stones

En dan is er natuurlijk nog de fun in het maak-proces. Kun je een beetje tekenen of schilderen? Of kun je het helemaal niet? Het maakt niet uit. Happy Stones hebben geen regels, eisen of verplichtingen. Een Happy Stone, gemaakt door een kind, met alleen rode en zwarte stippen, die wellicht een lieveheersbeestje moet voorstellen, is net zo leuk om te vinden als een prachtige steen met een geschilderd landschapje erop. Of een uniek idee zoals bijvoorbeeld: een afgebeten M&M’s, stenen die als verliefd paartje op elkaar aansluiten of een kleurrijke mandala.

Op de achterkant van de Happy Stone of de Kei Tof staat vaak de Facebook pagina vermeld, soms een postcode en soms een code van de maker. En ‘foto-delen = lief’ wordt ook vaak vermeld.

Meer informatie:

Meer informatie kun je vinden op de genoemde Social Media en op Bol.com kun je vele boeken kopen met prachtige voorbeelden. Of zelfs complete schilders-pakketten. En als je nergens mooie, grote, platte stenen kunt vinden, kun je die ook bestellen.

Voor kinderen vind ik het boek: Rock Painting pakket erg leuk. Dit bevat alles wat je nodig hebt, zelfs negen stenen. De voorbeelden zijn heel haalbaar en kleurrijk.

Voor volwassenen vind ik het boek: Mandala stenen schilderen een prachtig boek. Ook al lijken de voorbeelden onhaalbaar, het valt reuze mee als je de instructies goed volgt. Los daarvan is het een genot om het boek door te bladeren. De enige vraag zal zijn: zul je deze stenen terug zien op Sociale Media? Of is het vrijwel zeker dat de gelukkige vinder of vindster deze zal houden? smiley.