Wat is jouw leeslustige motivatie?

Ik vraag me wel eens af wat de motivatie is om een boek te lezen. Vaak is deze voor mij logisch verklaarbaar doordat de cover of de beschrijving mij aanspreekt. Of omdat ik bijvoorbeeld de auteur al ken en enthousiast ben over zijn of haar vorige boek. Maar ik geef het toe, soms is de motivatie ook een beetje vreemd…

De cover moet zijn!

De cover van een boek is vaak het eerste dat opvalt en fungeert als de verpakking van het verhaal. Een aantrekkelijke, goed ontworpen cover kan direct de aandacht trekken en nieuwsgierigheid opwekken. ort door de bocht:

De vermoedelijke inhoud

Achterflapteksten bieden een beknopte samenvatting van de plot, personages en thema’s. Ze zijn als teasers die lezers verleiden om verder te lezen en de belofte van een boeiend verhaal inlossen.

Maar of een achterflaptekst de inhoud echt goed beschrijft, is en blijft natuurlijk altijd de vraag. Hoe kun je een prachtige roman of bloedstollende thriller samenvatten in een paar zinnen die ook nog eens super wervend moeten zijn?

Positieve recensies

Positieve recensies en aanbevelingen spelen een grote rol in het besluitvormingsproces. Ook in de motivatie van mijzelf. Een goede recensie is vaak doorslaggevend! En daar zijn wij voor.

Maar los van ons enthousiasme zijn we natuurlijk altijd zo eerlijk mogelijk over hoe we zelf een boek hebben ervaren. En vrees niet: als het op spoileren aankomt, dan waarschuwen we de lezer. Het plot van het verhaal kan namelijk allesbepalend zijn voor het verhaal.

Bekend maakt bemind

Persoonlijke motivaties kunnen variëren van een diepe affiniteit met de auteur tot een sterke interesse in het behandelde onderwerp. Lezers voelen zich vaak aangetrokken tot boeken die resoneren met hun eigen ervaringen, waarden of passies.

Dat is een mooie zin die ik tegenkwam op Internet. Maar laten we het eenvoudiger stellen: bekend maakt vaak bemind. Als je een auteur al kent, en je houdt van zijn schrijfstijl dan wil je graag zijn of haar volgende boek ook lezen!

Impulsiviteit

Impulsieve motivaties spelen ook een rol. Soms ontstaat de drang om een boek te lezen zonder directe reden. Dit kan te maken hebben met het moment, de sfeer of simpelweg een gevoel van nieuwsgierigheid dat ineens opborrelt. Het is dan een stukje geluk als het boek een schot in de roos is, of dat het toch een niet echt succesvolle actie was om het boek te kopen.

Persoonlijke motivatie

Tja, ik geef het eerlijk toe. Ik heb nog een motivatie die echt helemaal nergens op slaat en de keuze voor mijn laatst gelezen boek heeft bepaald. Ik las namelijk onlangs het nieuwste boek van Leon de WInter; Stad van de honden….

En nu dacht ik zo: als ik een boek van hém heb gelezen, dan moet ik ook een boek van háár lezen. En dus koos ik voor een boek van Jessica Durlacher, want zij vormen samen een schrijversechtpaar. Wat een eigenaardige motivatie, zei iemand in mijn directe omgeving.

Maar goed, ik kan wel alvast verklappen dat ik er geen moment spijt van heb gehad. De recensie van ‘Emoticon’ zal spoedig volgen. Wat een óntzettend mooi boek, en akelig actueel gezien de nare oorlog tussen Israël en Palestina.

Over schrijversechtparen:

Wat is jouw motivatie om een boek te lezen?

Elke lezer heeft een unieke combinatie van deze motivaties die hen aanspoort om een boek op te pakken en te lezen. Deze motivaties zijn vaak heel persoonlijk. Wat drijft jou om een boek te gaan lezen? Welke factoren spelen voor jou een cruciale rol bij het kiezen van je volgende boek?

We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *