Het oog wil ook wat

‘Het boek van gevonden voorwerpen’ van Lucy Foley is mooi. Erg mooi. Dit is mijn conclusie vooraf. Het oog wil namelijk ook wat en dat is in dit geval een bevredigend feit.

Een tijdje geleden ben ik bezig geweest met een cursus om boeken te leren binden. Zie het blog: boekbinden is een leuke hobby.

Een boek zelf inbinden

Tijdens de cursus boekbinden leer je hoe je een stapel papier kunt omtoveren tot een mooi boek. Dat gaat niet zo maar, daar ben je wel even mee zoet. Een stapel papier (de inhoud) wordt voorzien van voor- en achterbladen, een boekbinderslinnen-rug, een kapitaaltje en bijgesneden. Hierna is de inhoud klaar om een jasje aan te doen. Een boekomslag maak je apart van stevig karton, een coverpagina eroverheen en vooral het exact uitmeten van de rug en de vouwen om het boek te kunnen openen, is een precisie werkje. Hierna wordt de inhoud in de cover geplakt en geperst. Met een beetje geluk, en heel veel geduld, heb je nu een boek dat alleen nog afgewerkt moet worden met de binnenbladen aan de voor- en achterkant.

Mooie boeken, minder mooie boeken

Los van het leuke feit dat je nu zelf een boek in elkaar kan zetten, is het ook een gegeven dat je ineens anders naar boeken kijkt. Paperbacks, pocketboeken etc. zijn gewoon zoals ze zijn. Een geplakte rug, standaard maten en prima om gemakkelijk mee te nemen. Maar naar hardcover boeken kijk je ineens anders. Hoe zijn ze gebonden? Zit er wel een kapitaaltje in de rug (dat is het kleine stukje stof/lint dat boven- en onderin aan de rug zit geplakt)? Zijn de binnenbladen mooi en hoe goed is de kwaliteit van het karton en de binnenkant?

‘Het boek van de gevonden voorwerpen’ is héél mooi

En sommige boeken vallen dan echt op door hun uiterlijk. Keurig gebonden, prachtige voorkant, met soms nog een reliëf in de titel, en kleurrijken binnenbladen. ‘Het boek van gevonden voorwerpen’ is zo’n voorbeeld. Een lust voor het oog en een compliment aan de uitgever.

Maar het gaat om het innerlijke van de mens… uhhh het boek….

Dat klopt. De inhoud van dit boek is ook prima. Een mooie feelgoodroman voor deze zomer! Het verhaal is goed geschreven, speelt mooi met meerdere tijdlijnen en sleept je mee door het verhaal. Het is super romantisch en gewoon heerlijk om te lezen. En een aanbeveling van Daily Mail op de achterkant!

Mocht je bagageruimte genoeg hebben, naast alle pocketboeken die je al mee hebt, neem dit boek mee. Wedden dat je tijdens de vakantie, op de camping, op een terrasje of in het park, opvalt met dit boek? Dit mooie boek is een lust voor het oog en daar heb je geen boekbinders-cursus voor nodig om dat te ervaren.

Onze kortste recensie en conclusie ooit: “Mooi boek!”

Alles over boekbinden:

Boekbinden is een leuke hobby