To Storytel or not to Storytel

Over Storytel is al veel geschreven. Sommige lezers zweren erbij en anderen vinden het maar niets. Maar feit is dat het niet meer weg te denken is uit onze moderne, digitale wereld. Wat vinden wij? Wat vind jij?

Wat is Storytel?

Voor degene die er nog nooit van hebben gehoord: Storytel zijn voorgelezen boeken. “Storytel is een digitale abonnementsdienst, waarmee je audioboeken kunt luisteren op je telefoon.” Lekker gemakkelijk dus. Je bent aan de wandel, onderweg naar je werk of je staat in de keuken te koken. Storytel aan en al multitaskend, lees je nu een boek. Of beter gezegd: een boek wordt jou voorgelezen.

Voorlezen is een kunst

De stemmen van storytel zijn erg prettig. Favorieten van velen: Job Cohen, Stephan Fry en Diewertje Blok. Ik las vroeger de kinderen voor en wijs dan ook graag op het artikel van Noortje de Kok: Stop nooit met voorlezen! Maar voorlezen doe je niet zo maar: het is voor een luisteraar echt belangrijk dat dit goed wordt gedaan zodat de hij of zij met plezier naar de stem luistert. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, maar we horen toch vaker over de ‘zeer prettige stemmen’ dan het omgekeerde. Pluspunt!

Grammatica, wat is dat?

En dan de grote bezwaren. Leren kinderen nog wel grammatica? Leer je zelf nog wel grammatica? Je ziet de teksten dus niet en er is geen vinger van de stem die meegaat over de tekst, zoals ouders vaak kinderen voorlezen. Vaak wordt dit genoemd als groot bezwaar tegen Storytel. Maar als Storytel naast zelf boeken lezen, teksten zien, talen leren, staat, kun je het ook zien als waardevolle aanvulling. Plus- en minpunt!

tropenbruid

To Storytel or not to Storytel

Kinderen, jongeren maar ook de gemiddelde mens leeft in een veeleisende tijd. We moeten veel, we zijn allemaal bang voor de ‘Fear of Missing Out’ . “Heb jij het deel 6 al gelezen van de Zeven Zussen?”, vraagt een vriendin. Help, nee, deel 1, 2, 3 en 4 liggen je nog aan te kijken vanaf je nachtkastje. Inclusief vele andere boeken die je gelezen móet hebben… Storytel is voor velen een fijne aanvulling op zelf actief lezen. Bovendien kun je het ook zien als een ‘momentje voor jezelf’ pakken. Telefoon aan, op Storytel inloggen, verder gaan met je boek, misschien wel je oortjes in, en je duikt in je boek. Heerlijk toch? Pluspunt!

Onderweg

Waar het in de trein mogelijk is om een boek open te slaan, gaat dit achter het stuur natuurlijk niet. Voor iedereen die elke dag veel in de auto zit en is uitgekeken op de radiozenders is Storytel dan ook een uitkomst; je reistijd wordt meteen ook lees-tijd. Zit je elke dag een uur heen en een uur terug in de auto voor je werk? Met 2 uur luisteren op een dag kom je toch een mooi aantal hoofdstukken verder in je boek. En als je dan nog even net dat laatste hoofdstuk uitleest tijdens het doen van de afwas of het vouwen van de was, heb je het boek zo uit. Pluspunt!

Uitgebreid aanbod

Storytel kent een uitgebreid aanbod. Er staan boeken op voor kinderen, voor liefhebbers van romans, thrillers, klassiekers, enzovoort. De app kent zelfs een grote selectie Engelstalige boeken voor de mensen die liever in het Engels luisteren. Het aanbod wordt ook bijna dagelijks aangevuld en veel recente en grote titels zijn al op Storytel te vinden. Zo staan de eerste vijf delen van De Zeven Zussen-serie van Lucinda Riley al op Storytel en is deel 6 (Zon) ook al aangekondigd; Storytel biedt zelfs een overzicht van de luisterboeken die binnenkort verschijnen. Pluspunt!

Offline luisteren

Ideaal is de optie om de boeken offline te downloaden. Met deze mogelijkheid kun je de luisterboeken thuis via het Wi-Fi netwerk alvast op je telefoon downloaden, zodat je onderweg niet je databundel aan hoeft te spreken om een boek te luisteren. De app biedt de mogelijkheid om tot 5 boeken tegelijk te downloaden, waardoor je ook onderweg nog kunt kiezen welk boek je op dat moment het meeste aanspreekt. Pluspunt!

(gebrek aan) Overzicht

Een nadeel van Storytel is toch wel het feit dat de app niet in alle opzichten even gebruiksvriendelijk is. Onder ‘Aanbevelingen’ staan diverse categorieën weergegeven en de app kent een zoekfunctie, maar lang niet alle boeken in de categorie worden weergegeven en voor de zoekfunctie moet je op concrete titels of namen van auteurs zoeken. Het bladeren in de app werkt daardoor helaas lang niet zo fijn als het rondneuzen in de bibliotheek of in de lokale boekhandel. Hier tegenover staat dat je via de browser-versie (www.Storytel.com) wel een uitgebreider overzicht van boeken in een bepaalde categorie te zien krijgt, maar ook via de website is de zoekfunctie beperkt. Minpunt!

Prima prijs?

De één vindt een Storytel abonnement duur, de ander vindt het een prima prijs. Voor €11,99 luister je onbeperkt een maand lang alle boeken die op Storytel worden aangeboden. Als we op Bol.com kijken zien we al snel dat het eerste deel van de Zeven Zussen-serie als luisterboek €18,99 kost, en Tropenbruid van Susan Smit is als luisterboek beschikbaar voor €12,99. Dit maakt dat je de maandelijkse kosten voor Storytel er al uit hebt na het luisteren van slechts één recente titel. Voor de lezer die incidenteel aan luisterboeken toekomt of voor wie het concept van luisterboeken niet werkt zijn de abonnementskosten hoog, maar de fanatieke luisteraar heeft het abonnement zo terugverdiend. Plus- en minpunt!

Onze conclusie: Storytel mag blijven. Misschien kan Storytel wel even bovenstaande minpuntjes meenemen als verbeterpunten. Maar een groot pluspunt blijft voor ons: Storytel past helemaal in deze tijd.

Trackbacks & Pings

 • Lezen? Blèh, niks an - Boekrecensies :

  […] Gelukkig is er wel tegenwoordig Storytel die het mogelijk maakt om toch van boeken te genieten. De boeken worden voorgelezen en dit is natuurlijk ideaal voor mensen die graag multitasken of bijvoorbeeld onderweg zijn. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Lees ons artikel over Storytel en wie weet gaat er een (boeken)wereld voor je open. […]

  4 jaar ago
 • Vaderdag 2021: wat lezen onze vaders? - Boekrecensies Blog :

  […] zodat hij heerlijk weer naar al die prachtige romans kan luisteren waar hij altijd zo van genoot. Storytel, de Online Bibliotheek of Nextory; ik vind luisterboeken bijna dé uitvinding van de eeuw. […]

  3 jaar ago
 • Luisterend lezen is het nieuwe mindfulness - Boekrecensies Blog :

  […] To Storytel or not to Storytel […]

  3 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *