Miauw! Het is Annie M.G. Schmidt-week

Woensdag 13 mei tot en met zaterdag 23 mei staat in het teken van Annie M.G. Schmidt. Dit jaar is het thema Miauw en dat deed me gelijk denken aan ‘Minoes’. Ja, ik weet het… Er is natuurlijk ook Sippie, de poes van Jip en Janneke.

Annie M.G. Schmidt is dé reden dat ik van lezen en schrijven houd. ‘Otje’, ‘Pluk van de petteflet’, ‘Abeltje’, ‘Wiplala’ en ‘Dikkertje Dap’, ik heb ze allemaal gelezen. Daarnaast waren haar gedichten ook altijd zo’n vermaak. Ik had zelfs een gedichtenbundel met 365 versjes voor het slapengaan, gevuld met een paar van haar gedichten. 

Natuurlijk genoot ik ook van de geweldige illustraties van Fiep Westendorp. Haar tekeningen maakten de verhalen en gedichten helemaal af.

Ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil geen handjes geven!
Ik wil niet zeggen elke keer:
Jawel mevrouw, jawel meneer…
nee, nooit meer in m’n leven!
Ik hou m’n handen op m’n rug
en ik zeg lekker niks terug!

Ik ben lekker stout

Belangrijke werken

Later kwam ik erachter (want ik was nog heel jong!) dat ze nog veel meer had geschreven en niet alleen maar kinderverhalen. Haar werk voor de televisie en het theater was net zo belangrijk met ‘Heerlijk duurt het langst’ en ‘Ja zuster, nee zuster’.

Niet met de deuren slaan!
Ja zuster nee zuster!
Niet op de stoelen staan!
Ja zuster nee zuster!
Denk aan de buren!
Ja zuster nee zuster!
‘t Zijn heel dunne muren!
Ja zuster nee zuster!
Laten we allemaal doen wat we willen
Zonder te schreeuwen zonder en te gillen
Doe wat je het liefste doet
Ja zuster nee zuster
Dan is het altijd goed
Ja zuster nee zuster ja zuster nee zuster ja zuster nee zuster

Ja zuster, nee zuster

Een fenomeen

Er valt veel te schrijven over het werk van Schmidt en ook over de rebelse kant van de schrijfster. Maar ik denk niet dat het nodig is, iedereen weet wie Schmidt is en wat ze heeft geschreven – zelfs de jongere generatie(s). Ze is zo’n fenomeen en zal dit altijd blijven, er is niemand die haar prachtige werken ooit kan vervangen. Het zal altijd een plekje in ons hart nemen, het blijft Nederlands erfgoed.

“Alle verhalen eindigen gelukkig, als je maar op tijd stopt.”

Annie M.G. Schmidt

Ode aan Schmidt

Je zou kunnen zeggen dat dit een ode is aan mijn favoriete schrijfster. Zonder haar had ik misschien niet zoveel van boeken gehouden. Als je me vraagt wat mijn favoriete verhaal of gedicht is, moet ik echt goed nadenken. Ik denk dat het toch wel ‘Otje’ en ‘Pluk’ zijn. Wat heb ik toch genoten van deze verhalen. Wat is jouw favoriete verhaal, gedicht of misschien zelfs musical?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *