Thriller of roman? Een geweldig debuut van Heleen Smit

‘Op het verkeerde moment’ is een thriller en debuut van Heleen Smit. Sophie Hofman rijdt over een bosweggetje tijdens een sneeuwstorm. Als er iets op de weg ligt, stapt ze uit en vindt ze een gewonde man. Na het lezen van dit spannende boek, zou je dit niet zo snel meer doen…

Journaliste Sophie helpt de gewonde man, maar al snel wordt het duidelijk dat het niet zomaar een gewonde man is. Ze wordt gedwongen hem te helpen en bevindt zich al snel in een gijzelingsactie. Ze wordt eerst vastgehouden op een boot. Wanneer ze te veel hoort, wordt ze ook meegenomen naar hun volgende onderkomen. Sophie maakt zich zorgen om haar familie. Hoe gaan ze dit familiedrama overleven? Ze is bang, ze huilt, maar ze probeert sterk te blijven.

“Zo veel mensen in de buurt en ik had me nog nooit zo alleen gevoeld.”

Van thriller naar roman?

Haar ontvoerder heeft af en toe haar hulp nodig omdat hij niet alles kan met zijn gewonde been. Soms stelt hij vragen aan haar en probeert hij Sophie te overtuigen dat hij geen gevaar voor haar vormt. Ze wil niet luisteren, maar is toch geboeid. Waarom was hij eigenlijk in de gevangenis? Langzaam verandert het verhaal van een thriller naar een roman.

Stockholmsyndroom

Heeft Sophie last van het Stockholmsyndroom of valt ze echt voor haar ontvoerder nu ze meer over hem te weten komt? Wellicht heb ik zelf last van het Stockholmsyndroom. Zo bizar hoe goed het verhaal is geschreven en hoe je van ‘nee, hij is een crimineel’ naar ‘oh, leuke man’ kan gaan. Sophie weet het ook allemaal niet meer. Ze weet alleen dat ze moet ontsnappen.

Journalistieke achtergrond

Heleen Smit heeft zelf ervaring in de journalistiek en dat blijkt in haar thrillerdebuut. Sophie is zelf ook journaliste en kent alle fijne kneepjes van het vak. En wat is het boek goed geschreven zeg! De plot, de karakters, alles klopt gewoon. Het is spannend, romantisch (niet te gedetailleerd) en vol met verrassingen (die goed bij elkaar aansluiten). Ik heb zo genoten van het boek dat ik het binnen een paar uur al uit had. Misschien dat ik daarom teleurgesteld was in de laatste pagina, want ik dacht dat er meer zou volgen…

‘Op het verkeerde moment’ is voor iedereen die van thrillers houdt. Het is spannend, meeslepend en een stormachtig avontuur.

Meer spannende, pychologische thrillers:

‘Kwijt’ van Sandra J. Paul

Shalini Boland – een huiveringwekkend oeuvre

Nevelhel – Erik Persoons

3 Responses to “Thriller of roman? Een geweldig debuut van Heleen Smit

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *