Shalini Boland – een huiveringwekkend oeuvre

HOE VEILIG IS JOUW WERELD ? ZIJN DE MENSEN DIE JE OMRINGEN TE VERTROUWEN?

Shalini Boland schreef dystopische Young Adult verhalen voordat haar eerste psychologische thriller uitkwam in het jaar 2016, The girl from the sea. Het boek werd meteen een bestseller. Sindsdien schrijft ze ongeveer twee thrillers per jaar. Tot nu toe zijn er zeven verschenen. De schrijfster woont in Dorset, Engeland, met haar man en twee zoons. Voor ze ging schrijven werkte ze als singer/songwriter. Het is jammer dat haar boeken nog niet in het Nederlands zijn vertaald, we moeten het voorlopig dus nog met de Engelstalige versies doen.

Razend spannend

Per ongeluk ontdekte ik Shalini Boland omdat ik het verkeerde boek had gedownload en ik mijzelf had voorbereid op een voor de zoveelste keer middelmatig tot ergerniswekkend slecht geschreven thriller. Ik had nog nooit van deze schrijfster gehoord dus het zou wel niet veel bijzonders zijn… Tot mijn verrassing werd ik onmiddellijk in een razend spannend verhaal gezogen en niet veel later downloadde ik gretig al haar tot dan toe beschikbare thrillers.

Met kop en schouders

Voor mij steekt Shalini Boland met kop en schouders uit boven veel andere schrijvers van het genre psychologische thriller. Echt een ‘find’. Al haar e-books zijn stuk voor stuk voorzien van een fijn prijsje en de paperpacks zijn uitgevoerd in een prettig leesbaar lettertype en voorzien van een aantrekkelijke omslag.

Kort, krachtig en altijd met een megatwist

Boland gebruikt korte, krachtige zinnen. Bij haar geen uitgebreide beschrijvingen van uiterlijk, landschap of zintuigelijke waarnemingen, alles is functioneel. Hier geen langdradige scènes of herhalingen, de schrijfster gaat recht op haar doel af. In ieder hoofdstuk is er wel sprake van een verrassing voor de lezer of een onverwachte wending. In het laatste hoofdstuk wordt de ontknoping gepresenteerd; altijd garantie voor een megatwist.

Herkenbaar

De verhalen spelen zich af in voor de meeste mensen herkenbare settings. ‘Gewone’ gezinnen, vader, moeder, kinderen. Scènes met ouders op het schoolplein, nieuwe buren, de roeiclub, ontmoetingen in winkelcentra etc. Het lukt de schrijfster prima om het alledaagse om te zetten in ijzingwekkende gebeurtenissen. Het drama ontvouwt zich in een razend tempo.

Eerste zinnen The Other Daughter:

‘She’s inside a nigthmare. She’s inside hell. And nothing will be the same again.’

(Catriona zit in haar auto, met modder besmeurd en totaal radeloos. Ze heeft net iets verschrikkelijks gedaan en is op weg naar het winkelcentrum waar ze weer iets monsterlijks zal doen).

Voor wie?

De nieuwste boeken van Shalini Boland zijn een echte aanrader voor de liefhebbers van spannende thrillers. Zo wordt The girl form the sea vergeleken met Gone girl van Gillian Flynn en The girl on the train van Paula Hawkins. The other daughter is een echte psychologishe thriller die gaat over de ontvoering van een klein kind. In The perfect family doet een moeder haar uiterste best om haar gezin bij elkaar te houden.

Heb je echter een voorliefde voor Engelstalige Young Adult verhalen en kun je dystopische avonturen in een ongewisse toekomst wel waarderen, dan is de The Outside Serie een echte aanrader!

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *