Met onbedachte rade
Marie-José Verweij zet met ‘Met onbedachte rade ‘ een mooi debuut neer. Het verhaal over Eef zit tussen een psychologische thriller en roman in. En is zeker een eerste roman om aan te raden!
Eef heeft het verleden achter zich gelaten… of beter gezegd: ze heeft geprobeerd het achter zich te laten. De uitnodiging voor haar moeders verjaardag rakelt haar traumatisch verleden weer op. Is zij echt verantwoordelijk geweest voor haar zusjes dood?
Het ongeluk in Italië
Eef ging elk jaar met haar familie op vakantie naar Toscane in Italië. Zelfs na de dood van haar zusje bleven ze terugkeren naar deze plek. En elk jaar bleven ze het graf bezoeken. Eef ging en gaat nog steeds gebukt onder het schuldgevoel en verdriet. Het briefje dat ze schreef, acht jaar na het ongeluk, bevat het gemis en de liefde voor haar zusje.
Relatie moeder en dochter
Sinds het ongeluk is de relatie tussen Eef en haar moeder nog meer verslechterd. Als Eefs vader er niet is, behandelt haar moeder Eef heel anders dan wanneer hij er wel is. De perfecte dochter spelen werkt niet en Eef snapt niet waarom haar moeder zo tegen haar doet. Als tiener komt ze in opstand: als ze zich maar genoeg verandert, dan zal haar moeder toch niet meer zo doen?
Terug in Italië
Ze had nooit gedacht weer terug te gaan naar de plek die een schaduw op haar leven heeft achtergelaten. Maar ze moet ontdekken wat er is gebeurd. Haar moeder zal haar niet verder helpen dus moet ze er zelf achter komen. Wat is er al die jaren geleden gebeurd?
Drie verschillende tijden
De roman leest vlot en de drie verschillende tijden geven een goede kijk in de belangrijke levensfases van Eef. In het begin moest ik hier erg aan wennen, er wordt namelijk niet uitdrukkelijk gezegd welk jaar het is en daarom weet je niet om welke levensfase het gaat. Ik vond de jongste Eef erg goed geschreven!
Goed opgebouwd
‘Met onbedachte rade ‘ is goed opgebouwd en Eef is goed uitgewerkt. Soms neemt het ik-perspectief de spanning van het boek weg (te veel handelingen beschreven) en ik vraag me nog steeds af waarom Eef de doos van haar oom niet gelijk heeft geopend. Als ze achter de waarheid wil komen, waarom niet gelijk kijken wat er in zit? Hierdoor miste er dus de spanning die een thriller nodig heeft. Doordat de schrijfster hints heeft laten vallen in het verleden, kan je zelf al een beetje raden wat er daadwerkelijk is gebeurd. Dit is niet erg, het verhaal komt toch geloofwaardig over. Met onbedachte rade is in mijn ogen een goed debuut van Marie-José Verweij!
Bedankt dat we je boek mochten lezen, op naar nummer twee.