‘De zilverboom’ van Lucinda Riley

In afwachting van deel 7 van ‘De zeven zussen reeks’, heb ik ‘De zilverboom’ gelezen. Kan een op zichzelf staand boek van Lucinda Riley mij net zo boeien? 

De Zilverboom 

Het verhaal in ‘De zilverboom’ speelt zich af in Engeland, oktober 1945. In het ‘Windmill Theatre’ werkt Greta hard aan haar carrière als één van ‘The Windmill Girls’. Totdat ze verliefd wordt op Max, een rijke en knappe Amerikaanse officier. Het geluk lacht haar toe wanneer hij haar vraagt of ze mee gaat naar Amerika. En dan verandert op zijn laatste avond in Engeland alles.  

Levensverhaal 

Ook ‘De zilverboom’ bestaat uit twee verhalen zoals we van Lucinda Riley gewend zijn. Maar anders dan bij ‘De zeven zussen reeks‘, gaat dit verhaal alleen over één hoofdpersoon. Het heden en verleden van Greta worden afwisselend verteld. Dat het verleden van haar niet altijd makkelijk is geweest en van grote invloed op het heden, wordt al snel duidelijk. 

Van stad naar platteland 

Een deel van Greta haar verleden speelt zich af in London. Maar door ongeplande omstandigheden verhuist ze naar het platteland. Naar een landgoed ver afgelegen van de bewoonde wereld. In een tijd waarin nog geen centrale verwarming bestond en waarin alleenstaande zwangere vrouwen het moeilijk hadden. Wanneer ze denkt daar haar geluk eindelijk te hebben gevonden, raakt ze bijna alles kwijt… 

Matig enthousiast 

Voor het eerst heb ik echt moeite om in een boek ‘te komen’. Het verhaal begint met een familiebijeenkomst waarvan het even duurt voordat ik de relaties goed helder heb. Daardoor heb ik een aantal keren terug moeten balderen. Daarnaast vind ik ook dat hoofdpersoon Greta in de verschillende fasen van haar leven zo verschillende keuzes maakt. Haar persoonlijkheid is wat mij betreft te wisselend. Dat zorgde er voor dat ik mij minder verbonden voelde met haar.  

Eind goed al goed 

En toch komt het goed. Halverwege het boek zit ik er middenin en wil ik weten hoe het afloopt. Want waardoor is Greta haar geheugen kwijt geraakt? Hoe loopt het met haar toch wel bijzondere dochter af? En vindt ze het geluk toch nog aan het einde van haar leven? Genoeg vragen om tot in de laatste uurtjes ‘s nachts te blijven lezen.  

Dit boek van Lucinda Riley hield mij bezig in afwachting van deel 7 van ‘De zeven zussen reeks’. Maar die reeks blijft bij mij favoriet!  

‘De zeven zussen’ reeks:

Trackbacks & Pings

 • Internationale Vrouwendag 2021 - Boekrecensies Blog :

  […] De kaasfabriek, roman over sterke vrouwen Een duik in de wereld van vergeten woorden De bibliotheek van Parijs – Janet Skeslien Charles ‘Jaag je ploeg over de botten van de doden’ ‘Foon’ is een roman pur sang ‘Dan niet’ van Margriet Veldhuis is een prachtig verhaal I.M.: veel meer dan alleen een liefdesverhaal ‘De zilverboom’ van Lucinda Riley […]

  3 jaar ago
 • Boekrecensies 2021 - Over Yvonne :

  […] Lucinda Riley De Zilverboom […]

  3 jaar ago
 • 'De zevende zus' R.I.P. Lucinda Riley - Boekrecensies Blog :

  […] ‘De zilverboom’ van Lucinda Riley De zeven zussen: Maan De zeven zussen: Parel! De zeven zussen: Schaduw De zeven zussen: Storm! Een eerste kennismaking met de zeven zussen […]

  3 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *