De bibliotheek van Parijs – Janet Skeslien Charles

De Tweede Wereldoorlog

Over de Tweede Wereldoorlog zijn heel wat boeken geschreven. Een deel van deze boeken is, net als dit boek, gebaseerd op waargebeurde verhalen. En veel van deze boeken laten juist daarom een diepe indruk achter bij de lezer. Zo ook ‘De bibliotheek van Parijs’, geschreven door Janet Skeslien Charles. De Nederlandse vertaling is uitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff, van wie ik een exclusief vooruitexemplaar ontving. Nogmaals bedankt hiervoor!

1939, Parijs

Het is 1939 als Odile, een jonge en ambitieuze Franse vrouw, een baan in de Amerikaanse bibliotheek in Parijs krijgt. Al snel daarna breekt de oorlog uit, maar het personeel van de bibliotheek besluit om in Parijs te blijven zodat de bibliotheek open kan blijven. De Duitsers rukken steeds verder op, en alles verandert als de nazi’s Parijs bezetten. Odile en haar collega’s riskeren hun leven om boeken rond te brengen bij de Joodse abonnees van de bibliotheek, die niet langer welkom zijn. Odile maakt zich daarnaast grote zorgen om haar broer, die heeft besloten om zich bij het leger aan te sluiten en al snel verdwijnt naar het front. En dan ontdekt ze ook nog dat haar vader, een hoge functionaris bij de politie, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime.

1983, Froid, Montana, de VS

Het is 1983 in Froid, in Montana, de VS. Lily krijgt op school de opdracht om een opstel te schrijven en besluit hiervoor haar mysterieuze buurvrouw Odile te interviewen. De vrouw is een vreemde eend in de bijt in het dorpje en er gaan veel geruchten over haar rond, en dus besluit Lily op onderzoek uit te gaan om er achter te komen wie de vrouw nu echt is. Odile ontdooit steeds verder, en als Lily een groot verlies lijdt vindt ze steun in de oudere vrouw. Beetje bij beetje komt Lily erachter wie Odile is en waarom zij Parijs heeft verlaten.

‘Smart is een zee, gevormd door je eigen trainen. Zilte golven bedekken de donkere dieptes waar je in je eigen tempo doorheen moet zwemmen. Het kost tijd om conditie op te bouwen. Soms doorkliefden mijn armen het water en had ik het gevoel dat alles in orde zou komen, dat de kust niet meer zo ver weg was. Maar dan kon één herinnering, één moment, me bijna laten verdrinken en was ik weer terug bij af, worstelend om mijn hoofd boven de golven te houden, uitgeput, wegzinkend in mijn verdriet.’

Liefde voor boeken

‘De bibliotheek van Parijs’ is een prachtig boek dat het hart van deze boekenliefhebster sneller deed kloppen. De liefde voor de boeken en de bibliotheek spat van de pagina’s en doet mij verlangen naar het moment dat de boekhandels en bibliotheken weer open mogen. Het boek laat ook op hele mooie manier zien hoe belangrijk boeken zijn, voor alle leeftijden en alle lagen van de maatschappij, en juist in tijden van onzekerheid en onrust.

Niets is zo fijn als omringd zijn door boeken, en dat gevoel roept dit boek ook op. De ontzettend fijne schrijfstijl draagt hier uiteraard ook aan bij, net als het feit dat alle personages enorm goed zijn uitgewerkt. Het schakelen tussen de twee verhaallijnen is aan het begin even wennen, maar zet toch juist ook wel weer aan om verder te lezen, omdat beide verhaallijnen je benieuwd maken naar wat Odile in Parijs heeft meegemaakt en wat de reden is dat zij naar de andere kant van de wereld is vertrokken.

‘De bibliotheek van Parijs’ is wat mij betreft een pareltje binnen het genre en ik raad het iedereen die graag (op waargebeurde verhalen gebaseerde) historische verhalen leest dan ook absoluut aan.

Meer recensies van boeken over de Tweede Wereldoorlog op Boekrecensiesblog:

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *