Babystapjes richting een bestseller!

Babystapjes richting een bestseller!’ en tien tips voor jou om alvast te gaan schrijven. Want wij horen steeds vaker dat velen van jullie de ambitie hebben om een boek te gaan schrijven. Sommigen lukt het daadwerkelijk. We noemen als voorbeeld ons teamlid Astrid Habraken die het boek ‘Verdwaald in Tirol’ schreef.

Soms worden boeken zelf uit te gegeven en soms blijft het bij dromen. Voor die laatste groep hebben we tien tips om wellicht toch die droom ooit te verwezenlijken.

Babystapjes

Waarom is de term ‘babystapjes’ ineens toch zo populair? Geen idee waar deze vandaan komt, maar er zit iets in. Als je namelijk de lat meteen al véél te hoog voor jezelf legt, dan is er grote kans dat jouw project mislukt. Met babystapjes wordt dan ook bedoeld dat je de fases in een langdurig en uitdagend proces opdeelt in kleine deelfases. Begin gewoon bij het prille begin en bouw het langzaam op.

Oefening baart kunst

Wie zegt bijvoorbeeld dat je meteen aan die literaire roman of spannende thriller moet beginnen? Als je nog helemaal geen ervaring hebt met schrijven zijn er genoeg alternatieven. Je kan beginnen met het schrijven van korte verhalen of met iets totaal anders, zie onderstaande ideeën. Het fijne is dat je dan ook concentreert op je schrijfkunst en misschien een doelbewuste lezerspubliek. Wellicht kan je zelfs feedback vragen.

Schrijfstijl en ontwikkeling

Daarnaast ontwikkel je ook jouw eigen schrijfstijl en kom je ongetwijfeld punten tegen waar je nog hard aan moet werken. Zoals bijvoorbeeld: je bent te langdradig, je schrijft warrig, je schrijft een beetje staccato of je vind het moeilijk om karakters te beschrijven.

Maar je zal ook jouw sterke punten leren kennen, bijvoorbeeld: je schrijft in een prettig tempo voor de lezer, je bent zeer informatie en correct, je hebt aanstekelijke humor of je hebt enorm veel fantasie en je kan prachtige verhalen verzinnen.

Waar zou je aan kunnen denken om te (leren) schrijven en sowieso alvast een start te maken?

Tien babystapjes richting een bestseller!

1. Een persoonlijk blog

Wat dacht je van een persoonlijke blog? Onze recensente Yvonne Dijkstra heeft al een tijdje een persoonlijke blog genaamd: OverYvonne. Ze schrijft over alledaagse dingen om iedere dag een beetje mooier te maken; wandelroutes, recepten, boekrecensies en columns over haar leven. Ze richt zich vooral op al het moois dat Groningen en Friesland, maar schrijft ook regelmatig ‘over deze grenzen heen’. 

Lysanne heeft ook enige tijd haar blog en Instagram Just Liz om alles over boeken en schrijven te delen. Alles in het Engels, want de meeste boeken leest ze in deze taal. Helaas iets minder tijd vanwege haar werk/school dus dat zijn iets meer recensies voor Boekrecensies dan voor haarzelf 🙂

In een persoonlijke blog kan je zelf je grenzen bepalen en krijg je vaak leuke reacties van mensen die jou volgen. Je werkt aan jouw schrijfstijl en ontwikkelt ook een eigen stijl. Nóg een voordeel is dat je van zelf steeds meer gaat beseffen waar nou echt jouw talenten liggen.

2. Blogs over jouw hobby of een niche blog

Hobbyblogs zijn er in overvloed op Internet. Van zakelijk tot commercieel, van artistiek tot puur informatief. Niche blogs zijn vaak ‘specialistische blogs’ en richten zich vaak op één bepaalde doelgroep. Niche blogs kunnen heel waardevol zijn.

Zijn er niet al genoeg blogs over de modewereld en naaien als hobby? dacht Marga. Maar even later was toch Sewing Chanel-style geboren en sindsdien is het een informatief platform geworden voor de mode, naaihobby-wereld.

En Astrid deelt op haar blog ‘Queesten‘ alles over haar schrijfhobby, om anderen te inspireren bij hun schrijfproces.

Kijk niet te veel naar concurrenten op Google. Begin voor jezelf en bedenk goed dat iedere website/blog ooit ergens is begonnen.

4. Columns en regionale weekbladen

Columns schrijven is weer een heel ander verhaal. Columns zijn vaak korte verhalen of statements met een leuke kwinkslag. Misschien ligt jouw schrijftalent ook wel meer in de richting van korte verhalen of columns. En die kan je nog altijd bundelen om toch een prachtig boek uit te geven wat nog steeds jouw ultieme droom is! Regionale kranten, vaktijdschriften en Verenigingsbladen zijn ook altijd blij met columns. Wie weet ligt daar jouw toekomst wel als columniste.

Noortje schrijft regelmatig voor het regionale weekblad in haar woonplaats. Als correspondent interviewt ze uiteenlopende mensen over verschillende onderwerpen. Op die manier leer je de verhalen achter mensen kennen. Het levert niet alleen inspiratie op, maar leert je ook hoe je de kern van een verhaal moet weergeven. Je hebt immers maar een beperkt aantal woorden ter beschikking.

5. Ervaringsverhalen

Er liggen duizenden boeken in de winkels die voortkomen uit ervaringen die mensen graag van zich af schrijven of er anderen mee willen helpen ze op te lossen. Van burn-outs tot en met ziektes en van pogingen tot afvallen tot en met leren leven met een afwijking.

Iedereen maakt wel eens iets traumatische mee dat er flink in hakt Vaak is schrijven hierover een hele opluchting omdat je het voor jezelf op een rijtje zet. Als je dan ook nog het gevoel krijgt dat je er anderen mee kan helpen, dan is het zonder meer zeer zinvol.

Ervaringsverhalen worden vaak geschreven vanuit gevoelens en vooral voor vrienden, familie of lotgenoten.

We noemen twee voorbeelden:

‘Pak van mijn hart’ van Marga, is een boek met columns over een zware hartklepoperatie en het leven als hartpatiënte.

Suzanne van der Laan beschrijft in haar boek ‘Als liefde het enige medicijn is’ de moeilijkste vraag die een mens in haar leven voor haar kiezen kan krijgen. Wanneer accepteer je het einde van het leven van je kind bij een ongeneeslijke ziekte?

6. Een dagboek of biografie

Misschien wil je helemaal niet schrijven voor anderen maar voornamelijk voor jezelf. Een dagboek schrijven kan net zo interessant zijn als een roman of een thriller. Een dagboek geeft altijd een bepaald tijdsbeeld en de inkijk in jouw wereld. Misschien is dit wel de gemakkelijkste stap richting het schrijven van een boek, want je doet het voor jezelf en je hoeft niet bang te zijn voor kritiek. Helaas is dat laatste natuurlijk ook weer jammer, want van opbouwende positieve kritiek leer je wel weer heel veel….

Misschien heb je een persoon in jouw omgeving die een interessant leven heeft gehad? Duik er eens in en begin aan een biografie. Een mooie manier om te leren schrijven, want je kan zelf bepalen hoe diep jouw onderzoek gaat worden en of je er een fictief verhaal van maakt.

7. Workshops, cursussen en studies

Natuurlijk kan je ook leren schrijven door dit heel vakkundig aan te pakken. Het voordeel is dat je dan meteen met specialisten in contact bent over jet ontwikkelen van jouw schrijfstijl en zij jou kunnen helpen met de stappen richting een uitgeverij. Denk alleen niet dat dit een makkie is, soms zal je moeten leren omgaan met kritiek, manuscripten telkens weer opnieuw moeten aanleveren en zijn er serieuze deadlines en afspraken.

8. Gastschrijver of gastbloggers

Er zijn veel websites en forums die het leuk vinden om gastbloggers een kans te geven om hun schrijfsels te presenteren. Het is voor die betreffende website een extraatje en er is vaak een voordeel ten aanzien van delen op Sociale Media. Voor een ambitieuze schrijver is het leuk om meteen al te schrijven voor een bepaald publiek en als promotie: een link naar jouw bio of website.

Vraag vooral naar de doelgroep van de website, welke ‘tone of voice’ gewenst is (spreek je bijvoorbeeld lezers met u of met jij aan) en lees je een beetje in op de website.

Een paar voorbeelden:

Boekrecensiesblog. Kom maar op met een goede recensie. De recensie moet wel meer zijn dan alleen: “Dit boek is toppie” , maar het hoeft ook geen zware analyse te zijn. Blogs over leescultuur zijn ook welkom.

PaardenColumns is een blog over alles wat met paarden te maken heeft. Of het nu over een manegepony gaat of over een Very Important Paard, het maakt niet uit. Of misschien heb je wel een mooie column over een buitenrit of een spannende wedstrijd? Zolang het paard (of de pony) maar centraal staat en respect voor dit edele dier.

Queesten van Astrid Habraken: Iedere maand is er een gastblog van een schrijver, met schrijftips of een persoonlijk verhaal.

9. Lees over schrijven

Er zijn veel boeken over schrijven op de markt verschenen en op internet bestaan veel platforms over leren schrijven. Een voorbeeld hiervan is Schrijvenonline dat ook een magazine uitgeeft.

10. Lees!

Door veel te lezen ontdek je wat je een fijne schrijfstijl vindt. Je leert zien hoe een goed verhaal is opgebouwd, hoe de schrijver omgaat met verschillende schrijftechnieken. Kijk de kunst af, maar ontwikkel wel je eigen stijl.

Babystapjes richting een bestseller!

We hebben een paar ideeën gegeven om te beginnen met schrijven. Leg de lat voor jezelf niet te hoog maar begin gewoon met iets ‘kleins’. Misschien zien wij jou snel terug als wij jouw boek mogen lezen en een recensie mogen schrijven!

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *