Balenciaga – meesterlijk zwart

‘Balenciaga – meesterlijk zwart’ is een eerbetoon aan het modehuis Balenciaga en de modeontwerper Cristóbal Balenciaga, met zijn geliefde kleur zwart in de hoofdrol. Meer dan 100 topstukken uit de collecties van Palais Galliera en Maison Balenciaga werden opgenomen in het boek. Teksten zijn van Véronique Belloir, Helena López de Hierro, Gaspard de Massé en Ollivier Saillard. Waanders Uitgevers heeft dit prachtige boek uitgegeven.

Quilty Pleasure

Ik geef het eerlijk toe, mijn grote quilty pleasures zijn van die luxueuze koffietafelboeken over modeontwerpers. Niet dat ik ook maar een seconde zou nadenken over het aanschaffen van haute couture, en me dat überhaupt niet kan permitteren, maar ik kijk er graag naar en haal er veel inspiratie voor mijn Victoriaanse en middeleeuwse kostuums.

Ik zal ongetwijfeld niet de enige zijn want in de naaiwereld waar ik actief ben als blogster, zie ik dat veel mensen van deze mooie koffietafelboeken smullen. En bij fotografen zijn vooral de boeken van beroemde fotografen erg geliefd.

Balenciaga

Deze recensie gaat echter niet over koffietafelboeken in het algemeen, maar over het modehuis Balenciaga, een beroemd modehuis dat in 1919 werd opgericht door de Spaanse modeontwerper Cristóbal Balenciaga. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke couturiers van de 20e eeuw en staat bekend om zijn baanbrekende ontwerpen en innovatieve benadering van mode. Cristóbal Balenciaga werd geboren in Spanje in 1895 en toonde al op jonge leeftijd interesse in kledingontwerp. Op 16-jarige leeftijd verhuisde hij naar Parijs, waar hij al snel bekendheid verwierf in de modewereld. In 1937 opende hij zijn eerste modehuis in Parijs, wat het begin was van het iconische modehuis Balenciaga.

Perfecte kleding!

Balenciaga werd bewonderd om zijn perfecte snit, sculpturale vormen en vernieuwende stoffen. Hij werd vaak “de meester van de couture” genoemd en stond bekend om zijn aandacht voor detail en ambachtelijke precisie. Zijn ontwerpen werden gedragen door royalty, Hollywood-sterren en beroemde persoonlijkheden uit die tijd.

Enkele van zijn meest beroemde ontwerpen waren de “sac-jack,” een losse jas met een hoge taille, en de “babydoll” jurk. Hij experimenteerde met nieuwe materialen en introduceerde silhouetten die de mode-wereld veranderden. Balenciaga’s werk had een enorme invloed op de mode van de jaren 50 en 60 en wordt nog steeds erkend als een belangrijke inspiratiebron voor hedendaagse ontwerpers.

Het modehuis Balenciaga

Na de dood van Cristóbal Balenciaga in 1972 ging het modehuis een aantal jaren inactief, maar in 1986 werd het opnieuw gelanceerd onder nieuwe leiding. Sindsdien heeft het merk verschillende creatieve directeurs gehad, elk met hun eigen interpretatie van Balenciaga’s erfenis.

De huidige invloedrijke ontwerper bij Balenciaga is Demna Gvasalia, die sinds 2015 de creatieve leiding heeft. Hij heeft het merk nieuw leven ingeblazen met zijn eigentijdse visie op mode en heeft Balenciaga opnieuw op de voorgrond van de modewereld geplaatst met opvallende en soms controversiële ontwerpen.

Balenciaga blijft een van de meest gerespecteerde en invloedrijke namen in de modewereld, en het erfgoed van Cristóbal Balenciaga leeft voort door de voortdurende innovatie en creativiteit van het merk.

Meesterlijk zwart

Het boek ‘Balenciaga – meesterlijk zwart’ is een pracht exemplaar. Het is natuurlijk voornamelijk zwart en de voorpagina heeft ingedrukte letters waarop de titel staat. Dit is een bijzondere boekbindtechniek. Ik kan het weten want ik heb een boekbindcursus gedaan en weet hierdoor hoeveel werk en geduld je hiervoor moet opbrengen. Natuurlijk gaat het nu machinaal, maar dat neemt niet weg dat het extra bijzonder fraai oogt.

De teksten zijn vlot en zeer informatief geschreven en nodigen uit om te lezen. Enige puntje van kritiek, mijn persoonlijke mening, is dat de witte letters op het zwarte papier niet echt prettig lezen en zeker niet als je gevoelig bent voor migraine.

Balenciaga – meesterlijk zwart – aanrader!

Het boek is een prachtig koffietafelboek. De foto’s zijn érg mooi. Enkelen herken ik meteen omdat die al langere tijd rondgaan op Pinterest. Het zijn vooral de prachtige vintage foto’s met vrouwen in strakke mantelpakjes en wespentailles waar je langer naar kijkt. De informatiewaarde van het boek ligt vooral in de teksten en de kwaliteitsfoto’s die vele details van de kleding laten zien, zonder hierop in te zoemen.

Het boek is een aanrader voor mensen die van mode en kunst houden, voor naaisters, voor fotografen en voor vintage-liefhebbers!

Blogs genoemd in deze recensie:

Meer informatie:

SewingChanelstyle

Een platform voor Haute couture, Chanel couture, naaipatronen en tutorials)

MargaStyle

Kostuum- en hoedenmaakster (middeleeuwse outfits, Victoriaanse kostuums, Cosplay, Fantasy en vooral héél duurzaam!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *