Vladimir (p.s. niet Poetin!)

‘Vladimir’ is geschreven door de Engelse auteur Julia May Jonas en vertaald door Eva Bonné. Het is een roman in de categorie ‘literatuur en romans’. En het gaat NIET over Vladimir Poetin!

De titel van een boek

En zo zie je maar weer. Een titel van een boek kan je behoorlijk op een fout spoor zetten. De cover trouwens ook in dit geval, want dat Vladimir Poetin in vroegere tijden graag zijn buikspieren aan de wereld liet zien, zullen vast velen zich vast wel herinneren. Titel x cover = als lezer denk je dus dat het boek over de Russische dictator zal gaan.

Maar dat is niet zo. Ik begrijp werkelijk niet waarom Julia May Jonas deze titel heeft gekozen want de bijrol van een leraar aan een universiteit had iedere andere Russische voornaam kunnen hebben. Hij is van Russische afkomst, en hij heeft ook buikspieren, maar voor de rest houdt gelukkig iedere vergelijking, op…

Waarom dit boek?

Soms loop ik zomaar tegen een boek aan. Ik was aan het ‘bladeren’ op Bol.com en wilde een boek over de Oekraïne oorlog lezen. En dus tikte ik de naam Vladimir in. Dat bezorgde me wel vraagtekens want er is veel over Poetin geschreven en er komen ook wel boeken voorbij die, met de wetenschap van nu, niet zo lollig zijn. Op zijn zachts gezegd…

Wat dacht je van: ‘Vladimir Poetin: Life Coach Word; de dictator die je stiekem altijd al had willen zijn’ geschreven door auteur Rob Sears… Tja, als auteur kan je dan alleen maar hopen dat het boek geen aandacht meer krijgt. ‘En bedankt, Marga’ hoor ik ineens terwijl ik dit zit te typen…

Het verhaal van Julia May Jonas:

Terug naar dit boek maar weer. Het verhaal wordt verteld door een 58-jarige vrouw die als docente op een universiteit werkt. Haar man werkt hier ook. Hij wordt echter aangeklaagd door een groepje vrouwen die hem beschuldigd van seksueel grensoverschrijdendgedrag. De vrouw is echter op de hoogte van de slippertjes van haar man en is daar altijd mee akkoord gegaan. Bovendien waren het altijd relaties met wederzijdse toestemming van iedere betrokkenen.

Enfin, de vrouw denkt veel na over haar huwelijk en ook over het feit dat ze een beetje verliefd is op een andere, jonge en héél knappe docent, genaamd ‘Vladimir’. Het beetje verliefd loopt echter uit in een obsessieve verliefdheid en alhoewel het boek uiterst traag op gang komt, is er toch ineens een climax waarvan de haren op je rug overeind gaan staan.

De vrouw en Vladimir begeven zich in haar vakantiewoning aan een meer. Eén en ander is behoorlijk uit de hand gelopen en de vrouw en haar man zullen er, vooral fysiek een erg hoge prijs voor betalen.

De plot van het verhaal

Ik kan heel goed begrijpen dat dit boek alom wordt aangeprezen. Het is een spannende, psychologische roman en ontzettend mooi opgebouwd en verdiept. De schrijfstijl van Julia is prettig, diepgaand en bijna iedere alinea zet je aan het denken. Het plot is sterk en ook het realisme ervan.

Wat mij betreft echt een aanrader! En maak je vooral niet boos om de titel en (en de ongelukkig gekozen cover) want dat heb ik bij deze al gedaan.

Voor de rest: een aanrader voor een weekendje weg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *