De ontbinding gedurende het leven

Manon Brinkman schreef met ‘De ontbinding’ haar eerste roman. Vanuit haar eerdere loopbaan als verpleegkundige, arbeidsdeskundige en loopbaanadviseur is ze gestart met schrijven. In ‘De ontbinding’ zie je van haar eerdere carrière sporen terug in de hoofdpersonage Norah Vogel. Wie heeft geen Norah in zijn kennissenkring?

Donkere wolk

Het leven lacht de 20- jarige Norah Vogel toe. Haar droom om een bekende actrice te worden gaat van start als ze wordt aangenomen op de toneelacademie. Weg van huis, weg van haar moeder met wie ze een moeizame relatie heeft. Dan raakt ze zwanger van Hugo en is vastbesloten om na de bevalling haar opleiding af te maken. Norah dondert keihard van haar roze wolk af als binnen een week haar vader en zoontje Noah komen te overlijden. De eerste bladzijden zijn direct raak en nodigt uit om snel de volgende open te slaan. Wat staat Norah nog meer te wachten? En zal ze haar droom alsnog waar maken?

The big 40

De 39-jarige Norah kabbelt voort, dat wil zeggen: leven met een depressieve Hugo en een baan waarvan ze zich altijd af zal vragen of ze er gelukkig mee is. Norah is gestopt met de toneelschool na het verlies van haar zoontje en vader en verpleegkundige geworden. Wonend in Almere met ruziemakende buren is dit niet het leven wat ze voor zich zag als 20- jarige. Toen ik dit las, dacht ik: hoeveel heb ik er hier niet van gehoord in mijn omgeving? Door een ingrijpende gebeurtenis is je hele toekomst die je voor jezelf ooit bedacht had, niets meer waarvan je droomde als jonge onbezorgde volwassene. Kan een verrassing van haar collega’s voor een ommekeer in haar leven zorgen?

De masterclass

Het toneel is nooit meer van Norah geweest, tot de masterclass die zij cadeau krijgt. Een masterclass gegeven door haar jeugdidool Alexander. Alexander is een goddelijke acteur die het tot in Amerika heeft geschopt en diverse prijzen in de wacht heeft gesleept. Norah is haar acteerlessen nog niet vergeten en valt op bij Alexander. Haar relatie met Hugo is al jarenlang niet meer wat het zou moeten zijn en Norah voelt zich gewaardeerd en gezien door Alexander. Is Alexander haar nieuwe toekomst?

Eind goed al goed?

Als het een zoetsappige roman zou zijn, heeft Norah eindelijk haar geluk met Alexander gevonden en jaagt ze haar droom na als actrice. Is dit daadwerkelijk waar ze gelukkig van wordt? Alexander heeft wat vreemde trekjes en dat is niet geacteerd. Is haar baan als verpleegkundige niet heel erg passend bij haar en iets wat ze stiekem heel goed kan? Nog meer vragen voor Norah waar ze antwoord voor zichzelf op moet zien te vinden. Ondanks dat niets is wat het lijkt geeft Alexander haar iets waar ze zich aan vast kan klampen en haar toekomst er een stuk rooskleuriger uitziet.

Wat als?

In ‘De ontbinding’ lees ik veelal ‘wat als’ terug, zoals we onszelf die vraag allemaal weleens stellen. “Wat als, Norah haar zoontje nog had…” De struggles waar ze mee leeft, is passend bij de leeftijdscategorie rond de 40. Dat maakt Norah een herkenbaar persoon. Voor sommigen toe te passen op zichzelf, voor anderen iemand uit de vriendengroep. Niet voor niets scheiden de meeste mensen tussen de 40- 50 jaar oud. “Wat als…?”

De ontbinding

De ontbinding leest heel prettig weg en in chronologische volgorde met hier en daar een logische flashback op Norah’s leven. Dilemma’s worden omschreven zoals ik al benoemde wat herkenbaar is en waardoor je mee kunt leven met Norah. Misschien niet het meest originele verhaal, maar wel goed genoeg om te blijven lezen en niet snel weg te leggen. Aanrader voor op vakantie! Titel is heel goed gekozen en kan op meerdere aspecten van haar leven worden toegepast.

Meer hiervan lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *