Vis is een sfeervolle novelle

‘Vis’ is geschreven door Anton Valens. Het verhaal gaat over een jonge kunstenaar die een week meevaart op een boomkorkotter. Een prachtige novelle waar de sfeer van het leven op zee perfect in wordt beschreven.

Anton Valens

Deze Nederlandse auteur heeft al vele romans op zijn naam staan en won ook enkele literatuurprijzen. ‘Vis’ verscheen in 2009. Het boek is dus alweer een ‘oudje’ . Toch was het voor mij een toevallige kennismaking met deze auteur van wie ik zeker nog meer boeken ga lezen.

Vis

Het verhaal vangt aan als een jonge kunstenaar zich meldt bij de kapitein van de boomkorkotter. Hij zal hierop een week gaan werken. Hij kent het leven op zee niet en is er heel nieuwsgierig naar. Op de kotter heeft kapitein Wamrgeffer de leiding. Dit is een ouderwets autoritaire en introverte man. Voor de rest zijn er nog drie andere mannen aan boord om vissen te vangen, te sorteren en schoon te maken.

Het werk aan boord is alles behalve romantisch. Daarnaast is de sfeer tussen de mensen onderling beledigend en vijandig.

Schoonheid en spanning

Als lezer word je meegevoerd door de alledaagse werkzaamheden die in detail worden beschreven (maar zeker voor een veganist niet prettig zullen zijn…) Valens weet alles zo gedetailleerd te beschrijven dat je zelf bijna de zilte lucht kan proeven en de vis kan ruiken. Vooral de natuurbeschrijvingen van de zee zijn adembenemend mooi.

Maar al gauw loopt de spanning op en ervaar je als lezer steeds meer een soort ‘unheimisch’ gevoel. En wanneer bij een controle op zee, door een Duits marinevaartuig, enkele ‘fouten’ worden ontdekt in de regels waaraan de kotter en de opbrengst moeten voldoen, wordt de sfeer pas echt grimmig.

Ik zal niet spoileren alhoewel ik wel graag nadrukkelijk wil zeggen dat het verhaal niet een misdaadverhaal is of een thriller. Ondanks de gebeurtenissen die op de kotter plaatsvinden, is het boek een novelle en zal je dit als lezer ook zo ervaren.

Aanrader!

Ik vind het een prachtig verhaal en een kijkje in een wereld die voor mij totaal onbekend is. De wereld van de visserij, het werk in ploegendiensten, de sfeer aan boord en de eenzaamheid op zee worden erg goed beschreven.

Maar wat mij echter het meest van dit boek zal bijblijven is de ontzettend mooie schrijfstijl van de auteur. Hij beheerst perfect de kunst om de spanning op te bouwen en de mimiek en lichaamstaal van de personages te beschrijven. De paniek van de ik-figuur is voelbaar tot in je tenen, als blijkt dat hij steeds beter in de gaten krijgt dat er meer schuilt achter de woorden die NIET worden gezegd. Welke uiteindelijk leiden tot een catastrofaal ongeluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *