Blue Highways – William Least Heat Moon

Een tijdje geleden las ik het boek van de Amerikaanse schrijver William Least Heat-Moon met de titel: Blue Highways. Het gaat over een reis door Amerika, die de ik-persoon in het verhaal maakt. Blauwe wegen is een verwijzing naar kleinere, vergeten en vervallen wegen.

Wat is verdwenen?

Halverwege het boek reist William door een gebied dat enorm uitgestrekt en verlaten is. Hier kunnen wij ons in Nederland amper iets bij voorstellen. Hij wordt er zelf een beetje gek van en besluit te stoppen. Hij stapt uit de auto en bedenkt zichzelf dat hij zich niet moet concentreren op wat er allemaal niét is maar de dingen moet gaan tellen die hij wél ziet. Hij ziet lucht, wolken, struikgewassen, vogels, kleinere zoogdieren, natuur op micro-niveau van verschillende soorten insecten, de bergen in de verte en vele kleuren van het prachtige landschap.

De verlatenheid voel ik nu ook een beetje als ik aan de tuin en het erf denk. Er is zo weinig overgebleven van kleuren, geuren, honderd tinten groen, potten, tuinkussens enzovoort. Zelfs het onkruid begin ik al te missen.

En wat is gebleven?

Toch is er voor een gepassioneerde tuinier gelukkig altijd genoeg te doen. Zodra het weer het toelaat sta ik te vegen, op te ruimen, te snoeien, planten, verplanten en restaureren. En plannen maken! Niets zo leuk als plannen maken voor het volgende voorjaar en zomer. Een tuin is geen statisch geheel en ik ben nog nooit iemand tegengekomen die tevreden was met zijn of haar tuin. Er moet altijd wel iets veranderd worden, aangepast of zelfs gebouwd worden.

Een pauze voor nieuwe inspiratie

En dus gaan we massaal naar tuin-centra’s om ideeën op te doen. Groen kopen voor ín huis kan natuurlijk ook, maar echte tuin-liefhebbers zie je toch vaker rondlopen in het buitengedeelte van de centra’s. Mooie bomen en hagen: zin in! Of nieuwe bestrating? Mooiere tuinafscheidingen? Of toch eens een poging wagen een vijver aan te (laten) leggen?

Winter-pauze

En zie hier het grote voordeel van een winter-pauze: een tijd van bezinning en plannen maken voor het nieuwe jaar. Juist nu kun je goed zien hoe de bomen en struiken er voor staan, waar gaten in de hagen vallen of welke gedeeltes van de tuin een groenblijvertje tussendoor verdienen. Want de (beetje) saaie groenblijvende planten in de zomer, zijn in de winter een lust voor het oog. Op TuinTuin staan een paar interessante blogs over kleur in de wintertuin en over plannen die je juist nú kunt gaan maken. In de zomer is er tenslotte vaak nauwelijks tijd voor dit soort klussen.

Het weer is opgeklaard. Ik ga net als William Least Heat Moon naar buiten en kijken naar wat er allemaal nog wél is. En plannen maken!

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *