Clanlands; Mee op reis door Schotland

Toen Outlander acteurs Sam Heughan en Graham McTavish bekend maakten dat ze samen een boek zouden gaan schrijven over Schotland, wist ik meteen dat ik het boek in de boekenkast wilde hebben. De boeken van Diana Gabaldon staan hier in de kast, de tot nu toe verschenen seizoenen van de tv-serie Outlander hebben mijn vriend en ik meerdere keren gekeken en Schotland staat hoog op onze ‘travel bucketlist’.

Geschiedenis, whisky en humor in Schotland

De twee auteurs nemen je mee op avontuur door Schotland en vertellen je honderduit over de Schotse geschiedenis en hun favoriete alcoholische drankje; Whisky. Google leert mij dat de naam voor deze sterke drank vertaalt naar ‘levenswater’, wat ook wel duidelijk maakt hoe belangrijk Whisky voor (de meeste) Schotten is. 🙂

De humor van de twee auteurs houdt het boek vol geschiedenis toch een beetje luchtig en de vriendschap tussen Heughan en McTavish spat van de pagina’s. Regelmatig heb ik dan ook hardop moeten lachen om de grappen en bijzondere avonturen van de twee. En naast de geschiedenis van Schotland en Whisky, leer je ook beide acteurs goed kennen. Ze vertellen over hun oorsprong, familie en hun eerste stappen in de wereld van het acteren.

Kers op de taart

Kers op de taart zijn de foto’s die aan het boek zijn toegevoegd. Niet alleen foto’s van de reis die Heugan en McTavish hebben gemaakt, maar ook foto’s van hun vrienden en familie, foto’s vanuit hun jeugd en bijzondere kijkjes achter de schermen van diverse films, series en rollen op het toneel waarin beide acteurs hebben gespeeld.

Een kleine kanttekening

Een kleine kanttekening die ik wel bij het boek moet maken is dat ik het niet zo snel zou aanraden aan iemand die niet bekend is met de tv-serie Outlander en daarmee met beide acteurs. Het boek staat vol verwijzingen naar de serie en gebeurtenissen in de serie en ook beide acteurs en hun carrière staan regelmatig centraal in het boek. Mijn tip is dan ook, kijk voor het lezen eerst de serie, want die is absoluut de moeite waard! Oh, en dat geldt natuurlijk ook voor de boekenserie (de Reiziger in het Nederlands) van Diana Gabaldon.

Ps. Voor wie -net als ik- een zwak heeft voor het Schotse accent, Heughan en McTavish hebben samen het audioboek ingesproken. Ook absoluut een aanrader en mogelijk zelfs nog wel beter dan het fysieke boek, als je het mij vraagt. 😉

Pps. Sam Heughan en Graham McTavish hebben ook een tv-serie gemaakt tijdens hun reis door Schotland: ‘Men in Kilts’. De trailer hiervan is net uitgebracht en op 14 februari verschijnt de eerste aflevering. Bekijk de trailer hier: https://twitter.com/SamHeughan/status/1347955064065953801.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *