Wat is eigenlijk een Adventsfeest?

Gastblog van Edwin Stok over “Het Adventsfeest van het licht; Zaterdag 2 december 2023 om 20:15 uur”

Beste lezers, van de mooiste dingen die uitgebracht worden in een kalenderjaar, worden voor de eindejaars-feestdagen vaak lijstjes gemaakt, zodat we elkaar een cadeautje kunnen geven. Het cadeautje waar ik nu voor jullie over schrijf, is gratis en komt ieder jaar weer in een nieuwe vorm uit.

Lichtfeest

Ieder jaar staat de Christelijke wereld stil bij de 4 Adventsweken die vooraf gaan aan Kerstmis. De Joodse Geloofsgemeenschap viert hun eigen Lichtfeest, van 7 tot en met 15 december. Het Joodse feest gaat helemaal terug tot op de periode van de inwijding van de Tweede Tempel van Jeruzalem, in het jaar 164 v. Chr. Hun feest heet Hanukkah (Chanukah)

Ook in het Hindoeïsme, de Sikh gemeenschap, het Jainisme en het Boeddhisme wordt een Lichtfeest, de overwinning van het licht over het duister, van het goede over het kwade, jaarlijks gevierd. Hun feest, Diwali, wordt gehouden tussen het eind van oktober en de eerste helft van november.

Het Islamitische Lichtfeest is nog iets eerder en wordt gevierd in de septembermaand (feest van Mouloud / Mawlid an-Nabi ofwel de 5 gezégende nachten).

Zaterdag 2 december, 20:15 uur op de ARD

Het Christelijke feest van het Licht zijn de Kerstdagen. En de aanloop daar naar toe begint al 4 weekenden vóór de 1e Kerstdag. Dit jaar valt de eerste Adventsdag op zaterdag 2 december (2023).

Dankzij de Duitse TV zender ARD + de Oostenrijkse TV zender ORF, mogen we ieder jaar genieten van een stemmingsvolle avond vol met Kerstmuziek, Kerstshow en dans, op die eerste zaterdag van de Adventstijd. Het programma wordt die avond uitgezonden op de Duitse zender ARD, om 20:15 uur. De uitzending draagt de naam “Das Fest der 100.000 Adventslichter” (het feest van de 100.000 Adventslichtjes)

Heel actueel

Eén van de tradities in de Kersttijd is, dat het kaarslicht voor de Kerstdagen wordt opgehaald in Israël, en vervolgens naar Europa wordt gebracht. Dit licht zou vrede in onze harten moeten brengen, en dat is dit jaar héél actueel met al het geweld in Israël, Gaza, in Oekraïne, in Myanmar, en ook in Soedan.

Bethlehem

Het brandende licht wordt gehaald uit Bethlehem en heet het Vredeslicht. Dit licht wordt met allerlei vervoersmiddelen over heel de wereld verspreid, speciaal voor Kerstmis. Hoe symbolisch is het, dat we het Licht waar we op hopen, dit jaar uit een land in oorlog naar onze landen halen.

100.000 Adventslichtjes

De TV uitzending over het Feest van de 100.000 Adventslichtjes op zaterdag 2 december, 20:15 uur, is een echte familiegebeurtenis, voor hele jonge gezinsleden tot en met opa en oma. De meeste Kerstliedjes van deze avond kan iedereen (thuis) mee zingen, en als we de woorden niet meer kennen, dan weten we toch de melodie nog, en neuriën we zachtjes mee. Een avondvullend programma dat ons weer even terug brengt naar de dankbaarheid en de vreugde van het feest van het Licht.

Familieavond

Deze familieavond luidt het begin in van 4 weken op weg gaan naar de Kerstdagen. Vier weken waarin er steeds een lampje extra aan gaat op de kerstkrans. Vier weken waarin er steeds meer kerstbomen met prachtige kleine lichtjes worden klaargezet in de huiskamers.

Laat ons in die 4 weken beseffen, dat hoop en vrede, geluk, genoeg eten en drinken, op tijd je rekeningen kunnen betalen en een dak boven je hoofd, niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is in deze turbulente tijden. Dan zal je nog meer waarderen wat je nu hebt .. Geniet van de TV uitzending. Maak er samen een mooie en begripvolle tijd van!

Leuke boeken voor deze komende weken: