Belgravia – Julian Fellowes

Belgravia is een historische roman geschreven door Julian Alexander Kitchener-Fellowes. Hij is zelf een Baron Fellowes of West Stafford, acteur, schrijver en film director. Voor ons is hij vooral bekend als de schrijver van Downton Abbey. Deze tv-serie won vele prijzen en was op de televisie in de jaren 2010-2015.

Downton Abbey

Met veel plezier heb ik naar alle episodes van deze serie gekeken en ook de films die in 2019 en 2022 erachter aan kwamen. In mijn ogen lag de kracht van Downton Abbey vooral in de goede verhaallijnen, de zeer aansprekende personages, de prachtige kleding en locaties. Daarnaast was het erg knap hoe de sfeer van het begin van de 20ste eeuw werd weergegeven.

Met hoge verwachtingen begon ik dan ook aan de roman ‘Belgravia’ van dezelfde schrijver.

Belgravia

Belgravia vangt aan in juni 1815. Er is een groot bal in Brussel ter ere van de hertog van Wellington, op de vooravond van de slag bij Waterloo. We leren het middenklasse echtpaar James en Anne Trenchard kennen, dat rijk geworden is door handel, en zich niet zo goed thuis voelt tussen de aristocraten. Hun dochter Sophia vermaakt zich wel want ze flirt er lekker op los met Edmund Bellasis, de erfgenaam van de gefortuneerde hertog en hertogin van Richmond. Ze verdwijnen stiekem met zijn tweeën wat niemand opvalt want er is ineens schokkend nieuws: Napoleon is de grens is overgestoken, en vrijwel alle aanwezige mannen moeten de oorlog in.

25 jaar later

Een kwart eeuw later woont de familie van Sophia in de nieuwe wijk Belgravia te Engeland, vlakbij Buckingham Palace. Laat nu net de familie van Edmund hier ook wonen. Anne Trenchard en de hertogin, de moeder van Edmund, ontmoeten elkaar en er ontstaan ineens een gemeenschappelijk belang, dat er in eerste instantie niet zo uit ziet.

Charles Pope, bastaardkind of erfgenaam?

Sophia is op haar kraambed overleden en drie maal raden wie de vader van de baby is… Precies, het is Edmund die een dag later is gesneuveld. Charles is opgegroeid bij een dominees gezin want een bastaard kind zou een schande voor de familie Trenchard zijn. James en Anne hebben destijds een weloverwogen beslissing genomen maar krijgen hier steeds meer spijt van. Anne verraadt haar grote geheim aan de hertogin die vervolgens haar enige kleinkind Charles opzoekt en hem introduceert in de rijke kringen. Nog steeds weet Charles zelf van niets en dat zal ook lange tijd zo blijven.

Etiquette, normen en waarden

Als lezer is het even schakelen om de gedachtegang van de mensen te begrijpen uit die tijd. Het verhaal gaat dan ook grotendeels over hun normen en waarden, die alles te maken hebben met rangen en standen.

De kracht van dit boek zit in de vele personages die al gauw voor de lezer gaan leven. Daarnaast zijn er, net als bij Downton Abbey, vele details over gewoontes, tradities, kleding en de pracht en praal van de aristocraten. Ook het personeel komt uitgebreid aan bod.

Een minpuntje is dat erg langdradig is en het boek, in mijn ogen, meer een feelgoodroman is dan een literaire historische roman. Het is allemaal net iets té voorspelbaar en romantisch. De vlotte en duidelijk schrijfstijl van Fellowes is goed te volgen, maar ook echt niet meer dan dat.

Aanrader?

Als je van series als Donwton Abbey of Bridgerton houdt, ja dan is dit boek zeker een aanrader en ben je er wel even zoet mee (480 pagina’s !). Ben je op zoek naar een literaire historische roman, dan zal dit boek niet aan je verwachtingen voldoen.

Meer historische romans zoals dit boek:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *