‘Hoog aan de wind’
Ik had ineens zin in een verhalenbundel. ‘Hoog aan de wind’ van Thomas Rosenboom stond nog steeds ongelezen in mijn boekenkast, dus de keuze was gemakkelijk.
Na een paar zeer actuele non-fictie boeken over Trump’s jaren als president van Amerika, ‘De eenzame eeuw’, ‘De tirannie van de verdienste’ en ‘De hamsteraar‘ in ons, die toesloeg in de maanden april en mei, was ik wel weer even toe aan fictie. Verhalenbundels zijn op zo’n moment altijd ideaal. Je leest de vaak korte verhalen als zoete broodjes. Lekker, lief, mooi, en vooral ‘luchtig’.
Thomas Rosenboom
Thomas Rosenboom is een Nederlandse schrijver van romans en korte verhalen. Hij ontving voor zijn roman ‘Gewassen Vlees‘ en ‘Publieke Werken‘ de Libris literatuurprijs. Rosenboom schrijft over mensen met zeer menselijke karaktereigenschappen. Herkenbaar voor velen. Van koppigheid tot trots en drang naar erkenning; herkenbare personages in realistische verhalen. Zijn schrijfstijl is mooi voor wie van literatuur houdt. Het gebruik van dure en ouderwetse woorden is een gegeven. Maar ook al houd je daar niet van, het is niet storend of ‘zwaar’.
Verhalenbundel, Hoog aan de wind
De verhalenbundel bestaat uit een zevental verhalen, afwisselend van heel kort tot iets langer. ‘Hoog aan de wind’ is symbolisch bedoeld want de personages lopen hoog aan de wind en blijven hun doel nastreven ondanks tegenkrachten.
Hoog aan de wind varen is een onrustige koers om te varen; er staat veel kracht op het strakstaande zeil en vaak komt er veel buiswater de boot binnen.
Uitleg gezegde ‘Hoog aan de wind’
Ik vond dat de verhalen allemaal ook een beetje melancholisch zijn. Ze gaan namelijk over voorbije tijden, vergaande beroepen en een weemoed naar – spontaan – sociaal contact, hetgeen in deze tijden een stuk lastiger is. Maar dat kon Thomas Rosenboom natuurlijk in die tijd nog niet weten…
De verhalen zijn klein en herkenbaar, want ze kunnen ook jou overkomen. De mooiste verhalen vond ik ‘De behangzaak’, ‘De huisknecht’ en ‘De onderhandelaar’. Vooral het laatstgenoemde vond ik sterk qua symboliek. Een kapitein op een veerboot en een jonge zakenman ontmoeten elkaar dagelijkse op de veerboot. De oversteek van platteland naar stad, het contrast tussen een oud beroep en een nieuwe business wereld en het contact dat tussen hen ontstaat. Mooi!
Stuk voor stuk zijn Thomas Rosenboom’s korte verhalen in deze verhalenbundel ‘Hoog aan de wind’ pareltjes die je zullen bij blijven.