Vrienden worden met je lijf

‘Vrienden worden met je lijf’ is geschreven door Lisette Thooft. Wellicht een bekende naam voor de mensen die de Happinez, Yoga Magazine en The Optimist lezen. De subtitel is: Lichaamsbewustzijn als levensbelang’. En daar gaat het boek dan ook over. Je bewust worden van je eigen lichaam en het als ‘vriend’ beschouwen in plaats van ‘vijand’.

Het tijdperk van de perfectie

We leven in een (digitaal) tijdperk waarbij er maar weinig mensen gelukkig zijn met hun eigen lichaam. “Ik zie er geweldig uit!”, of “Wat heb ik toch een mooi lichaam”, zul je niemand horen zeggen (en denken). Op misschien een enkele uitzondering na. Verreweg de meeste mensen spiegelen zich namelijk aan de overload aan prachtige lichamen die in de media voorbij komen en ze zijn zelf stik-ontevreden met hun eigen lijf.

Vrienden worden met je lijf

In dit boekje lees je over de functies, metaforen, symbolische betekenissen en praktische informatie over je lichaam. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar thema zoals: hart, handen, rug, nek pijn, ademen, buik en benen. Alle informatie en mooie verhalen maakt wellicht dat je meer respect krijgt voor de betreffende onderdeel van jouw lichaam.

Daarnaast biedt Lisette eenvoudige oefeningen die je kunt doen om tot rust te komen of het lichaamsdeel in kwestie extra te voelen (en te accepteren, lief te hebben en/of te omarmen).

Je kunt pijn beter leren verdragen als je je innerlijke houding ertegenover verandert, schrijft David Linden. In plaats van bang te zijn voor de pijn, de pijn te veroordelen of ontvluchten, kun je je aanleren hem allen maar te voelen, zonder oordeel of angst, en dat resulteert in ene minder akelige pijnbeleving. (pagina 108)

Acceptatie

Het hele boek draait vooral om acceptatie; te leren omgaan met tekortkomingen, afwijkingen, pijn of ziekte. Dat is nogal wat, want negatieve gevoelens kunnen enorm je leven beheersen.

Je hoeft niet slank, sportief of sterk te zijn, zelfs niet gezond, maar je moet je wel kunnen ontspannen. Je hoeft niet gelukkig te zijn, maar je moet wel kunnen genieten.’

Therapietaal

Dit boek is heel geschikt voor mensen die van therapietaal houden en spirituele zaken. Termen als dwapara yuga, satya yuga, kundalini-energie en Shakti komen voorbij. De uitleg is duidelijk, maar je moet ervan houden (en in geloven).

Aanrader?

Ik vond de inhoud van het boek over het algemeen interessant. Vooral alle verhalen en de kennis die erin zijn verwerkt. Toch lees ik zelf liever boeken zoals die van Midas Dekker of Desmond Morris, over het menselijk lichaam, welke meer ‘Down to earth’ zijn en gebaseerd op de wetenschap en biologie.

Desalniettemin ligt dit boek in de lijn van de boeken zoals die van Liesbeth Woertman (zie onderstaand) en ben ik ervan overtuigd dat deze allemaal heel goed kunnen helpen als de lezer in kwestie hier behoefte aan heeft.

Van lichaamsbewustzijn word je niet alleen mooier en gezonder, maar ook meer in staat om te genieten van het leven. Het verbetert je immuunsysteem, zorgt dat je begrijpt wat je lichaam wil en geeft je een basaal gevoel van liefde.

Meer boeken zoals deze:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *