Wie ben ik als niemand kijkt

‘Wie ben ik als niemand kijkt’ is geschreven door Prof. Dr. Liesbeth Woertman, een hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht. Het is een non-fictie boek dat over de rol van schoonheid en identiteit gaat van vrouwen boven de veertig. Kijk, dát is interessant!

Dit boek nodigt je uit om je kijk op schoonheid en identiteit te onderzoeken. In de wereld je bijdrage leveren en je innerlijke wereld serieus nemen, is wat mij betreft het doel van de derde levensfase. Omgaan met verdriet en verlies en leren genieten van je wijsheid, authenticiteit en waardigheid. Je lichaam meer gaan bewonderen en minder objectiveren, minder kijken en meer voelen.

Liesbeth Woertman, achterflaptekst

Oudere vrouwen en de tijdsgeest

In het magazine van de Volkskrant, enkele weken geleden, las ik een interview met Liesbeth Woertman over haar leven en dit boek. Het sprak mij enorm aan door de zachte toon in haar verhaal, terwijl ze toch duidelijk een harde stelling inneemt. De rol van de oudere vrouw in onze huidige maatschappij is erg ondergewaardeerd. Bovendien kampen veel vrouwen zelf met het probleem dat ze zich onzichtbaar voelen en niet kunnen voldoen aan het beeld dat wordt geschetst in de media.

Wie ben ik als niemand kijkt

In de Sociale Media is het voornamelijk zien en gezien worden. En wat zien we als het ouderen betreft? Vooral geslaagde mannen, die vaak alleen maar mooier en interessanter worden, naarmate ze ouder worden. Oudere vrouwen komen er minder goed van af. We zien het beeld van vrouwen die middels allerlei kunstgrepen er nog heel jong uitzien, want dát is het doel. Daarnaast zien we zelden oudere vrouwen die zichzelf zijn gebleven en hun leeftijd omarmen.

Dat is jammer want oudere vrouwen hebben meer te bieden dan alleen hun uiterlijk. Ongeacht of het hen lukt om er eeuwig fris en fruitig uit te blijven zien.

Wat kun je zelf doen?

Het boek is geen zelfhulp maar meer een diepte onderzoek dat je wél zelf kunt uitvoeren. Het is prettig geschreven, heeft duidelijke hoofdstukken en geeft tips op psychologisch vlak. Verwacht geen boekje over schoonheidsmiddelen, dieetadviezen of wondermiddelen om eeuwig jong te blijven.

Het boek benadrukt vooral dat een andere kijk op het leven van de oudere vrouw begint bij jezelf. Wat maakt het uit dat je niet meer wordt nagekeken op straat, als seksueel wezen wordt gezien of wordt bewonderd op Social Media om je uiterlijk? In feit maar heel weinig. Het geeft je tijd en ruimte om meer te kunnen bieden dan dat.

Verlies en ouder worden

Daarnaast biedt het een prettige teksten over hoe om te gaan met verlies van je dierbaren, je werk, je gezondheid. Hoe gaan we deze derde levensfase zélf invullen? Dat is een stukje levenskunst waar het boek dan ook mee eindigt.

Bedankt, Liesbeth Woertman, ik heb er veel aan gehad en ga dit boek zeker ook aan anderen aanbevelen en aan mijn ‘oudere en waardevolle’ vriendinnen cadeau geven.

Oud = wijs en interessant!

Ode aan oude vrouwen, oude mannen, oude boeken, oude honden, oudjes en een oude boom! En een hele oude rivier en Verkade Album.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *