Alle Dagen Hartstikke Druk

Mirjam Mous schrijft schitterende jeugdboeken. In dit komische boekje weet ze een jongen met ADHD perfect weer te geven. Indy komt vaak in de problemen door zijn ADHD. Hij is gek op indianen en doet in het echte leven ook regelmatig of hij een indiaan is. Hij is een Springende Stier. En niet iedereen is daar even blij mee. ‘Alle Dagen Hartstikke Druk’ is een grappig, emotioneel en prachtig boek over een jongen die zijn plekje in deze chaotische wereld probeert te vinden.

ADHD

Ik kan helemaal niet stilzitten. Daarom heb ik besloten mezelf Springende Stier te noemen. Ik geloof niet dat ik ooit een Zittende Das wordt.

Indy is een bijzondere jongen. Hij weet alles van indianen en hij heeft ADHD. Hierdoor komt hij vaak in de problemen. Hij denkt niet goed na over de gevolgen van wat hij doet. De meester op school is helemaal klaar met hem. En zijn ouders weten niet hoe ze Indy het best kunnen helpen. Straffen helpt niet en Indy lijkt er ook niks aan te kunnen doen.

Medicatie

Normaal gesproken is mijn hoofd net een druk kruispunt. Met toeterende auto’s die zich niks aantrekken van voorrangsregels. Ze willen allemaal tegelijk oversteken zodat ze tegen elkaar aan botsen.

Als school niet meer weet wat ze met Indy moeten, en zijn meester hem niet meer in de klas wil hebben, besluiten zijn ouders dat het tijd is om naar de huisarts te gaan. Deze schrijft ritalin voor, een pilletje waar Indy rustiger van moet worden.
Indy wil het niet, maar toch moet hij het proberen.

Nieuwe school

Als mijn moeder die kaartjes in de goede volgorde op mijn kamer hangt, kan ik afkijken. Dan raak ik niet meer in de war.

Als ook de pillen niet genoeg helpen, moet Indy naar een speciale school. Eerst gaat hij drie dagen proberen of hij de school leuk vindt. Ineens is hij niet de enige die een beetje anders is. Hij wordt geaccepteerd door de leerlingen en begrepen door de juf.
Maar toch wil hij terug naar zijn eigen school. Indy is niet gek, hij hoort niet op een speciale school.

Helemaal raak

Ik voel me net zo’n elastiekje dat de hele dag strakker en strakker gaat staan omdat ik me probeer in te houden. Tja en als ik dan thuiskom… Strakke elastiekjes schieten harder weg dan slappe.

De manier waarop Mirjam Mous Indy beschrijft in ‘alle dagen hartstikke druk’ is prachtig. Ze weet hem, met zijn problemen, met veel respect en inlevingsvermogen neer te zetten. Met momenten werd ik ontroerd, vooral als Indy zich alleen en niet begrepen voelt. Regelmatig moest ik lachen om de humor van Indy. En het hele boek lang voelde ik me betrokken bij Indy, die zijn gevoelens zo puur laat zien.

‘Alle Dagen Hartstikke Druk’ is een boekje wat gelezen zou moeten worden door alle leerkrachten, en iedereen die met “drukke” kinderen te maken heeft. Volwassenen zien niet altijd wat ze aanrichten met hun woorden. Thuis komt alle spanning er bij deze speciale kinderen uit. Woorden raken hen, ook al zie je het niet meteen. Mirjam Mous heeft dit begrepen. Haar beschrijving van Indy is helemaal raak!

Meer boeken over bijzondere kinderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *