Psychologie van het uiterlijk

‘Psychologie van het uiterlijk’ is geschreven door Liesbeth Woertman en in 2020 heruitgegeven. De bijbehorende website is: Psychologievanhetuiterlijk.nl Hier staan interessante podcasts op, een interview met Liesbeth Woertman en een agenda van lezingen die zij door het hele land geeft.

Liesbeth Woertman

Prof. Dr. Liesbeth Woertman (1954) studeerde klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1994 op het ontwerp lichaamsbeelden. Ze heeft inmiddels vijf boeken op haar naam staan. In mei 2020 ging ze met emeritaat.

Ik heb reeds meerdere boeken van haar mogen lezen. ‘Je bent al mooi’ en ‘Wie ben ik als niemand kijkt’. Recensie over deze boeken vind je hier:

De drie boeken

Haar non-fictie boeken gaan voornamelijk over het uiterlijk en het zelfbeeld van de mens. In ‘Wie ben ik als niemand kijkt’ gaat vooral over de rol van schoonheid en identiteit van vrouwen boven de veertig.

‘Je bent al mooi’ gaat voornamelijk over hoe we juist imperfectie zouden moeten omarmen, in plaats van ons te laten beïnvloeden door de Social Media, die een onhaalbaar perfect beeld van de (vrouw-)mens neerzet.

Haar boek ‘Psychologie van het uiterlijk’ gaat voornamelijk over hoe ons lichaamsbeeld is ontstaan en hoe wij naar onszelf kijken. De boeken sluiten mooi op elkaar aan.

Psychologie van het uiterlijk

Het eerste deel van het boek gaat over hoe ons lichaamsbeeld wordt gevormd vanaf het moment dat we pasgeboren baby’s zijn. En hoe ontzettend moeilijk de puber-jaren zijn en hoe we als volwassenen worden bekeken en naar onszelf kijken. Tot slot gaat het vooral over hoe het toch komt dat we zo stik-ontevreden we zijn over ons eigen uiterlijk.

Hoofdstuk 8 vond ik vooral interessant want die belicht zeer recentelijke ontwikkelingen. Hoe komt het toch dat Instagram zo’n invloed op ons zelfbeeld heeft? De cosmetische ingrepen enorm toenemen en hoe zit met met de me-too beweging? Liesbeth Woertman heeft dit boek geschreven tijdens de corona-crisis:

Elkaar niet mogen aanraken blijkt een moeilijke opdracht. Het voelt zo ontzettend vreemd om bij een ontmoeting een stap naar achteren te zetten in plaats van naar voren. Wat gaat dit isolement en de angst voor een ander betekenen voor ons lichaamsbeeld?

Pagina 12

Pasklare antwoorden?

Woertman benoemt alles bij naam en is erg direct en duidelijk. Dit boek is absoluut geen stappenplan over hoe je aan de slag moet om bijvoorbeeld wat positiever te denken over jouw eigen uiterlijk. Het boek is ook geen adviserend boek en er zijn geen tips & tricks.

Wat schiet je er wél mee op zul je jezelf nu afvragen? Het antwoord is, in mijn ogen, dat het boek vooral veel kennis en informatie biedt om zelf na te denken en aan de slag te gaan. Nu je weet hóe het komt dat verreweg de meeste mensen een negatief of misvormd zelfbeeld hebben, kun je kiezen hieraan mee te doen of een andere weg in te slaan.

Misschien is de tijd rijp ons doorgeslagen idee van autonomie en perfectie los te laten, en in zorg en vertrouwen naar elkaar ons te zien. Wat een schoonheid zal dát geven…

Pagina 190

Aanrader(s)?

Ik vind de boeken van Liesbeth Woertman absoluut aanraders. De onderzoeken, de opmerkingen van derden zoals Noami Wolf (1991, boek: De zoete leugen of de mythe van de schoonheid), Frans de Waal (2009, boek: Een tijd voor empathie) en vele anderen, zijn recenter dan ooit. Het boek ‘Psychologie van het uiterlijk’ staat dan ook boordevol gedichten, citaten en persoonlijke bespiegelingen en inzichten, oud en vrij recent. De literatuurlijst beslaat maar liefst achttien pagina’s. Tot slot is er een lijst met psychologische begrippen.

Al met al een erg volledig boek en hopelijk leidt het tot meer inzicht en een positiever zelfbeeld en zullen we imperfectie gaan omarmen, zoals zij in het vervolgboek: ‘Je bent al mooi’ schrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *