Tips voor de feestdagen en naar welke boeken zien wij uit?
Tips voor de feestdagen! Maar natuurlijk weten we al wat jullie (en wij!) willen voor de feestdagen. En heb je zelf al een idee welk boek het gaat worden? Mocht je nog inspiratie nodig hebben: hierbij een lijstje met de boeken uit 2020 die een plekje in ons hart hebben veroverd. En de boeken waar wij naar uitzien voor het volgende jaar!
Tips voor de feestdagen:
Noortje:
‘Schaduwbroer’ van Iris Hannema is volgens Noortje een prachtige must-read.
Sommige romans maken zo’n indruk op je, dat je niet goed weet hoe je het boek het beste kunt samenvatten. Schaduwbroer van Iris Hannema is zo’n boek. Het is het ontroerende verhaal van een hechte broer-zusrelatie, een boek over op eigen benen leren staan, over rouwverwerking, een spannende zoektocht en een reisgids inéén. Plak daar maar eens een etiket op. Het beste advies is wat mij betreft : lees dit boek… lees verder
Dé must-read voor 2021 volgens Noortje is de allernieuwste historische roman van Simone van der Vlugt over Floris V. Maar wanneer deze uitkomt? Wij zijn benieuwd!
Yvonne:
Voor Yvonne is ‘De kleine bakkerij aan het strand’ uit gelijknamige serie van Jenny Colgan haar feelgoodroman van 2020.
Wanneer Polly haar relatie met Chris eindigt en hun zaak failliet gaat, is haar toekomst onzeker. Geen baan, geen huis, helemaal niets. Opnieuw beginnen is de enige optie voor Polly. Maar hoe en waar? Eenmaal uitgehuild bij haar vriendin Kerensa besluit Polly op huizenjacht te gaan. Helaas blijkt alles onbetaalbaar, te klein of te oud te zijn. Totdat ze al scrollende op het Internet een huisje op het getijden eiland Mount Polbearne tegenkomt. Nou, ja een huisje? Het woord ‘krot’ dekt de lading beter. Ondanks de slechte staat van het huisje, laat het Polly niet meer los… lees verder
En het boek waar Yvonne volgend jaar naar uitkijkt? Het langverwachte deel zeven ‘De zevende zus’ van ‘De zeven zussen-serie’ van Lucinda Riley. Het ongetwijfeld dikke boek verschijnt op 29 april 2021.
Marga:
Marga’s tips voor de feestdagen zijn eigenlijk alle boeken van Boekrecensiesblog maar vooral: ‘De Duitse erfgename’ van Anika Scott.
Margaret Müller woont al een paar maanden in Berlijn nadat zij is gevlucht vanuit Essen. Het verhaal vangt aan als Margaret besluit terug te gaan naar Essen om haar beste vriendin te vinden, van wie zij lange tijd niets heeft gehoord. In de trein wordt zij echter aangehouden door een Engelse rechercheur die haar voor Clara Falkenberg aanziet, de beroemde Duitse erfgename van de Falkenbergfabriek. Zij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden maar ze ontkent stellig. Margaret, oftewel Clara, weet te ontsnappen en dan begint er een kat en muisspel tussen haar en de rechercheur… lees verder
Welk boek zal volgend jaar een indruk maken op Marga? Ze hoopt op een paar goede boeken over positieve veranderingen in de wereld. Boeken zoals: ‘Tirannie van verdienste’ en ‘Zo kan het ook!’ Laat de opvolgers en vooral de maatschappelijke veranderingen maar komen!
Natasja:
Volgens Natasja is ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy echt een plaatje van een boek en daarom haar favoriet van dit jaar.
‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen een jongen en drie dieren die zo verschillend van elkaar zijn, maar elkaar daardoor juist ook heel mooi aanvullen. Het boek staat vol levenslessen voor alle leeftijden, en de prachtige illustraties zetten deze woorden nog weer extra kracht bij. Het feit dat de tekst handgeschreven is en zich persoonlijk naar de lezer richt maakt het boek tot slot helemaal af… lees verder
Natasja ziet uit naar het boek ‘Koninkrijk’ van Jo Nesbo. Dat wordt vast weer een heel spannend boek van deze Noorse top-auteur.
Lysanne:
Lysanne heeft van vele boeken genoten maar ‘De speelgoedman’ springt er met kop en schouders boven uit. Een topboek van een Nederlands toptalent!
Wie is de speelgoedman? Inigo Dubbelman is de enige die het voor Fee opneemt wanneer haar pikante foto’s online verschijnen. Fee denkt dat ze de saaie Inigo minder saai kan maken. Maar is hij wel zo saai? Hij lijkt veel interessanter dan ze eerst had gedacht. lees verder
Meer tips voor de feestdagen: ‘Drie uur’ van Rosamund Lupton en ‘Verzwegen’ van Karin Slaughter.
Naar wiens woorden kijkt Lysanne volgend jaar uit? Karin Slaughter met standalone ‘False witness’, het boek verschijnt in de zomer.
Astrid:
Astrid heeft genoten van ‘Dan niet’ van Margriet Veldhuis. Een prachtige roman over een moeder-dochter relatie. Astrids aandacht werd getrokken door de prachtige cover van dit boek; die haar nieuwsgierig maakte naar het verhaal. En dat stelde haar zeker niet teleur.
Ik zag ‘Dan niet‘ voorbij komen op een boekensite. De cover trok direct mijn aandacht. Ik zie duinen, de zee en een vrouw. Het heeft iets onheilspellends, alsof het ieder moment keihard kan gaan regen. Terwijl je ook de zon ziet. Waar gaat de vrouw heen? De korte inhoud verraadt dat al en maakt dat ik helemaal denk ‘ik ga dit boek nu bestellen.’ Want de vrouw, Johanna, is op Texel, om haar verleden te ontrafelen, om antwoord te krijgen op een prangende vraag. lees verder
En voor volgend jaar ziet zij uit naar het boek ‘Honey are you there?’ van Elly van Driel. Dit is een Nederlandstalig boek, met een internationaal tintje! Het is tevens het debuut van Van Driel.
Godart Bosmans
Ik heb dit jaar genoten van het boek ‘Het kleine meisje van meneer Linh’, een roman van Philippe Claudel. Dit boek is al eerder uitgegeven maar het was op vele vlakken zo aandoenlijk en meeslepend, dat het mij in gedachten vaak heeft bezig gehouden. De ontmoetingen en de zorg die aan de dag gelegd wordt, is als een symbool voor deze kersttijd, sterker dan wat dan ook voor mij.
Uitkijkend ben ik naar het boek van Frederik Claeys. Frederik is filosoof en geeft lezingen, werkt aan een non-fictie boek en beheert het social media-kanaal Levenslessen & Levenskunst.
Ik kijk ook uit naar een boek dat wel degelijk wordt uitgegeven begin 2021, een boek van Roos van Rijswijk zijnde, ‘De Dwaler’. Roos schreef eerder de roman ‘Onheilig’, maar kan ook verhalen op bizarre en poëtische wijze. Meestal verrassend en spitsvondig.