De bijzondere woorden van Gioia

Gastblog van: Selina Jansen

Enrico Galiano is een jonge, populaire docent uit Italië. Zijn Young Adult debuut ‘de bijzondere woorden van Gioia’ is een origineel, grappig en hartverscheurend boek. De schrijfwijze van Galiano zal boek- en taalliefhebbers enorm aanspreken.

Bijzondere woorden


‘poćemućka (Russisch), een persoon die zichzelf en anderen te veel vragen stelt .’

De 17-jarige Gioia verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen. Ze woont bij haar moeder, haar zieke oma en haar vader, die teveel drinkt en haar moeder slaat. Gioia fotografeert de ruggen van mensen en ze heeft één beste vriendin, Tonia. Maar die bestaat alleen in haar hoofd. Kortom, Gioia is anders dan haar klasgenoten. De enige persoon op school die Gioia begrijpt is haar filosofiedocent, meneer Bove. Elke dag neemt hij de tijd om één belangrijke vraag van Gioia te beantwoorden. 

Een jongen

‘Cafuné (Portugees), teder met je vingers door het haar van je geliefde gaan.’

Gioia ontmoet een jongen, Lo. Al snel is ze stapelverliefd op hem. Gioia kan goed met Lo praten en ze kan hem vertrouwen. Tenminste, dat denkt ze.
Op een dag verschijnt Lo niet op hun afspraakje en hij lijkt spoorloos verdwenen. Niemand kent hem en even denkt Gioia dat hij alleen in haar hoofd heeft bestaan, net als Tonia.

De bijzondere woorden van Gioia’ is herkenbaar, meespelend en grappig


‘Nonplussed (Engels), wanneer je zoveel emoties in je hebt dat je niet weet hoe je ze moet omschrijven.’

Dit boek is een van de beste Young Adult boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Iedere liefhebber van taal zal zich kunnen verliezen in dit verhaal. De verzameling onvertaalbare woorden van Gioia zitten verstopt door het hele boek. Elke keer als je er een tegenkomt, is het weer een cadeautje. De lessen van de filosofiedocent zetten je als lezer aan het denken. Er zitten mooie levenslessen in het boek, zonder dat het een zwaar verhaal wordt.
Het boek leest prettig, heeft korte hoofdstukken en houdt je vast van de eerste tot de laatste zin. 

Deze gastrecensie is van: Selina Jansen, volg haar op Instagram: @selina_jansen_books

Meer Young Adult boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *