Pietà – Elfie Tromp

Pietà‘ is geschreven door Elfie Tromp. Een verrassende roman vanwege de structuur en het verhaal. Dat er maar weinig recensies online staan, kan ik begrijpen. Het zal je even extra inspanning kosten om dit boek te lezen. Maar geloof me, het is de moeite waard!

Pietà en een standbeeld

Het verhaal speelt zich af, ergens in een dorp in Noord-Holland in deze tijd. Alles draait om een standbeeld dat weg moet vanwege een fout verleden van de generaal in kwestie. Een actueel onderwerp in deze ‘woke’ tijd waarin we steeds kritischer worden over ons eigen handelen in het verleden en hier zelfs met enige regelmaat excuses voor aanbieden.

Véle perspectieven

Wat dit boek ‘pittig’ maakt is de opbouw van het boek. Ieder hoofdstuk wordt geschreven vanuit een ander perspectief. Dit zijn er echt heel veel! Het halve dorp komt langs en hierdoor is het lastig om het verhaal te ‘pakken’. Maar zodra je de personen een beetje leert kennen, wordt het verhaal steeds interessanter en zelfs spannend.

Het verhaal loopt bovendien chronologisch door en het is héél interessant dat iedere keer een andere persoon het overneemt. Dit maakt dit boek erg origineel en verrassend. Zelfs de generaal – het standbeeld – komt aan het woord over zijn levensverhaal en de jongen die uit protest op het standbeeld zit en uiteindelijk de dood vindt. Tijdens zijn crematie is het perspectief een bijzonder plot doordat je als lezer ervaart dat iedereen zijn eigen verhaal het liefst mooier maakt dan het is.

De maatschappij in de dop

Het verhaal vangt aan als blijkt dat op een dag een jongen, genaamd Joshua, boven op het plaatselijke standbeeld van een generaal zit. Hij hangt in een soort hangzak waarin hij het vele dagen volhoudt. Intussen staan er verschillende groepen mensen om het standbeeld. Een extreem rechtse organisatie, journalisten, zijn moeder en sympathisanten.

Het is groot nieuws maar er blijkt nóg groter nieuws nu de ex-vrouw van de burgemeester hem heeft aangeklaagd voor ‘verkrachting binnen het huwelijk’. De journalisten moeten keuzes maken, de burgemeester wordt beveiligd en de groep extremisten komt er achter dat er een infiltrant onder hen is.

Aanrader

Er gebeurt ontzettend veel in het boek en er zit vaart in. Toch is het boek nergens chaotisch of verwarrend. Knap geschreven en zeker een aanrader. Vooral als je van boeken houdt die realistisch en actueel zijn.

Indien je diep nadenkt over dit verhaal en de benadering ervan, dan zou dit zelfs bij alle maatschappelijke problemen van nu, een beter inzicht kunnen geven. Je krijgt tenslotte een beter totaalbeeld van de situatie als je het echt vanuit álle kanten bekijkt en niet alleen vanuit jouw eigen mening of bevestiging hiervan.

p.s. op Internet las ik dat de verfilming van dit boek een mooie Netflix-serie zou kunnen opleveren. De serie die echter op Netflix staat, met dezelfde naam, is een Zuid- Koreaanse film uit 2012. Dit is dus NIET de verfilming van het boek. De opmerking is slechts een wens van de gedachte.

Meer actuele boeken over maatschappelijke ontwikkelingen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *