Nastja’s tranen – Natascha Wodin

Nastja’s tranen door Natascha Wodin is haar derde boek. Als Duitse met Oekraïens- Russische roots begeeft ze zich in twee werelden. Ze schrijft over Nastja, een Oekraïens- Russische vrouw die in Duitsland geld wil verdienen voor haar dierbaren in voormalig Sovjet Unie en in haar leven komt. Prachtig geschreven en tegelijk zo triest dat mensen hun geluk in het leven niet vinden.

Nastja uit de Sovjet Unie

Nastja is een vrouw, geboren in de voormalig Sovjet Unie. Opgegroeid ten tijde van het communisme en nooit verder gekomen dan de regio waar ze in geboren is. Nastja is een hoog opgeleide vrouw en trouwt met haar grote liefde Roman, die arts is. Samen krijgen ze een dochter, Vika. In de westerse wereld zouden ze een mooi huis hebben en de wereld kunnen zien. Door het communisme maakt het niet uit wat je doet, iedereen verdient en woont hetzelfde.

Val van het communisme en de Sovjet Unie

Nastja twijfelt steeds meer aan het communisme en is dolblij als het communisme valt en Oekraïne zelfstandig wordt. Het leven wordt er helaas niet makkelijker wordt. Nastja wordt ontslagen en ze leven in armoede. Vika, intussen zelf moeder, is naar Nederland gevlucht op zoek naar een beter leven. Zij laat haar zoon achter bij haar ouders. De relatie van Nastja en Roman staat onder grote druk en ze besluiten uit elkaar te gaan. De zus van Nastja woont in Duitsland en zorgt voor een tijdelijke baan, waardoor Nastja geld kan verdienen voor haar dierbaren in de Oekraïne.

Het leven van Nastja in Duitsland

Nastja gaat aan de slag in Berlijn als schoonmaakster. Op haar toeristenvisum verdient ze genoeg om haar ex- man en kleinzoon in Oekraïne te kunnen onderhouden. Voordat ze het weet is ze al maanden illegaal in Duitsland aan het werk. Ze reageert op de oproep van Natascha Wodin en dit boek is geboren. Natascha probeert Nastja aan een tijdelijke verblijfsvergunning te helpen. Nastja is doodsbang om het land te worden uitgezet en trouwt met een Duitser om te kunnen blijven. Nastja voelt zich vreselijk ongelukkig. Ze staat veel geld af aan hem in ruil om getrouwd te blijven. Als hij overlijdt krijgt ze een vergunning om voor altijd in Duitsland te blijven.

Natascha en Nastja

Natascha herkent veel van de verhalen die Nastja vertelt vanuit haar ouders. Zij is geboren in een opvangkamp voor dwangarbeiders. Ondanks de klik die zij hebben, zijn zij enorm verschillend. Nastja trekt bij Natascha in, waardoor de kloof tussen de twee werelden nog meer zichtbaar wordt.

Nastja vertrekt naar Oekraïne om voor haar kleinzoon en Roman te zorgen. Het lijkt alsof zij nooit gescheiden zijn geweest. Vika komt regelmatig naar Oekraïne en het geluk lijkt eindelijk aan haar zijde. Het gaat goed in Oekraïne tot februari 2022 en Nastja leeft weer in onzekerheid.

Aanrader?

Zeker! Het boek heeft geen indeling van hoofdstukken. Ondanks dat dit zorgde voor wat twijfels voordat ik begon met lezen, is het zo’n indrukwekkend verhaal dat je geen hoofdstukken nodig hebt om even te stoppen. De Sovjet Unie, het communisme, net even voor mijn tijd, maar ook niet zo lang geleden en niet zo ver weg van Nederland. Dit boek maakt duidelijk in wat voor wereld deze mensen leefden en is zo mooi en indrukwekkend verteld. In haar nawoord beschrijft ze wat Nastja nu doormaakt, door de huidige situatie in Oekraïne, dat wil je als lezer ook weten. Iedere vluchteling heeft zijn/ haar eigen verhaal en het kan iedereen overkomen, ook hier. Dit besef je na het gelezen te hebben nog meer. Ik zou iedereen dit boek aanraden en nodigt mij uit om haar andere boeken ook te lezen.

Wil je nog meer boeken lezen zoals deze? Aanraders:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *