Een bibliotheek vol mogelijke levens

‘Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?’ Dat is de vraag op de cover van ‘Middernachtbibliotheek.’ Interessante vraag – tenminste, dat vond ik. En toch liet ik het boek bijna liggen…

Een hype?

Ken je dat gevoel van een boek dat je door tig mensen wordt aangeraden en waarvan je denkt ‘laat ik het dan toch ook maar lezen’? En dat je na het lezen denkt ‘ik snap niet waar iedereen nou zo enthousiast over was.’ Dat zou je ook kunnen denken bij ‘Middernachtbibliotheek,’ dat het een hype is. Tenminste: ik heb het zo vaak zien liggen in de boekhandel en er zo veel mensen er enthousiast over gehoord. Dit klinkt misschien gek, maar ik ga dan vaak twijfelen aan zo’n boek. Zou het echt zo geweldig zijn? Nu heb ik vaker boeken van Matt Haig gelezen en die vond ik eigenlijk allemaal mooi en erg origineel. Dus ging het boek na even twijfelen mee op vakantie. Spoiler: daar heb ik absoluut geen spijt van!

Nora ziet het leven niet meer zitten

Hoofdpersoon van ‘Middernachtbibliotheek’ is Nora Seed. Je leert haar kennen 27 uur voor het moment waarop ze besluit ‘ik wil dit leven niet meer.’ Niets in haar leven is gegaan zoals ze het zou willen. Als haar buurman Ash aanklopt, denkt ze in eerste instantie ‘wie weet.’ Maar hij klopt alleen aan om te vertellen dat haar kat Voltaire dood op staat ligt. Als Nora vervolgens ook nog haar baan verliest, omdat ze te laat op haar werk komt na het begraven van haar kat, knapt er iets in haar. Nu denk je misschien ‘is dit niet een heel naargeestig, verdrietig verhaal?’ Nee – dat is het zeker niet.

‘Ze besloot dat het een bijzonder goed moment was om dood te gaan.’

Middernachtbibliotheek cover in bibliotheek

Eindeloos veel mogelijke levens

Als Nora haar ogen opent, bevindt ze zichzelf in een ruimte vol boeken. Eindeloos veel boeken zelf. Al snel ontmoet ze daar de bibliothecaresse, mevrouw Elm. Die ze al kent van de middelbare school waar ze heen ging. Mevrouw Elm vertelt haar dat ze in de middernachtbibliotheek terecht is gekomen. Een plek tussen leven en dood, een plek van mogelijkheden. Maar zit Nora eigenlijk wel te wachten op die mogelijkheden?

‘Elk boek biedt de kans om een leven uit te proberen dat je geleefd zou kunnen hebben. Om te zien hoe het zou zijn gelopen als je andere keuzes had gemaakt…’

‘Middernachtbibliotheek’: een boek over het leven

Ik heb ‘Middernachtbibliotheek’ in een ruk uitgelezen; ik bleef er tijdens een nachtvlucht voor wakker, omdat ik het boek niet weg wilde leggen. Of beter gezegd niet weg kon leggen. Want hoe loopt het af met Nora, vindt ze het perfecte bestaan? Dat mag je natuurlijk zelf ontdekken. Matt Haig heeft een prachtig verhaal geschreven over leven en keuzes maken. Een verhaal dat speelt in een bibliotheek: wat wil je nog meer als lezer? En een verhaal dat blijft verbazen, een waarmee Matt Haig laat zien hoe origineel zijn denkwijze is, zonder dat het ongeloofwaardig wordt. Een verhaal dat mij zeker bij gaat blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *