Mooi doodliggen is mooi en actueel

Mooi dood liggen‘ is een roman van A.F.Th. van der Heijden en uitgegeven in 2018. Het boek is akelig actueel en een eye-opener voor wat betreft de spanningen (en nu oorlog) tussen Rusland en Oekraïne. Het boek gaat met name over het MH-17 proces en over een journalist die hier een belangrijke getuige zal zijn.

Feiten en fictie

In het boek worden feiten en fictie door elkaar heen gemixed. Grotendeels is het verhaal op waarheid gebaseerd maar de namen van de hoofdpersonen zijn anders dan in de werkelijkheid. Zo wordt Putin ‘President Tsaar’ genoemd, Donald Trump ‘Trompet’ en is het passagierstoestel MH-17, dat is neergehaald, is in MX-17 veranderd.

Het verhaal is een roman en geen politiek verslag alhoewel de boodschap in het boek duidelijk is: in Rusland is het voor een journalist een gevaarlijke bezigheid om de waarheid op te schrijven.

Journalist in hart en nieren

Het verhaal vangt aan als Natan Haandrikman, een Nederlandse oorlogsverslaggever, tijdens een VN vergadering te horen krijgt dat zijn Russische vriend en collega Grigori Moerasjko is doodgeschoten. Hij besluit onmiddellijk het vliegtuig te nemen van New York naar Kiev om zijn vrouw Yulia op te vangen.

De dood blijkt echter in scène te zijn gezet door de Oekraïense veiligheidsdienst om een echte aanslag op het leven van Grigori te verijdelen en de potentiële daders op te pakken.

Yulia en Grigori

Het echtpaar Yulia en Grigori hebben een intense liefdesrelatie en leven samen met twee jonge kinderen in een appartement in Oekraïne nadat zij zijn gevlucht uit Rusland. Hier werd Grigori iets té vaak met de dood bedreigt. De dag waarop Grigori in een plas bloed beneden in het trappenhuis ligt is voor Yulia een extreem grote shock. Als hij een dag later opduikt tijdens een persconferentie en vertelt dat hij nog leeft, krijgt hij ferme klappen van Yulia in het gezicht en is dit het begin van het einde van hun huwelijk.

Voor Grigori eindigt er nog meer dan alleen zijn huwelijk. Door zijn impulsieve actie om af te zien van de plannen van de Oekraïense veiligheidsdienst, na zijn zogenaamde dood, keert ook deze hem de rug toe. Grigori heeft hen tenslotte volkomen belachelijk gemaakt.

Net als al zijn collega’s en vrienden. Ze verwijten hem ‘fake news’ te hebben verspreid en hun vak hiermee onbetrouwbaar te hebben gemaakt.

Grigori leeft nu op straat, verbannen door alles en iedereen, behalve door Haandrikman, die later zijn hele verhaal zal opschrijven. Hij keert terug naar Rusland en stort zich verder in het onderzoek naar de toedracht van de MX-17 crash.

(Kiev, toen… foto: Pixabay)

Spoiler-alert!

Het verhaal eindigt heel treurig als Grigori in Nederland het MX-17 proces komt bijwonen waar hij opgeroepen is als belangrijke getuige. Tijdens de introductie opening van het proces maakt hij kennis met twee Russische journalisten waarmee hij het goed kan vinden. Achteraf blijken dit helemaal geen journalisten te zijn en zijn zij allang weer op de terugweg naar Rusland als Grigori blijkt te zijn vergiftigd. Nathan betaalt een ticket voor Yulia zodat ze net op tijd in Nederland kan zijn om afscheid van de stervende Grigori te nemen.

Mooi doodliggen

A.F.Th van der Heijden heeft een prachtig boek geschreven waarin de culturele verschillen tussen het Westen en Rusland goed worden weergegeven. Het boek is zeer uitgebreid en de karakters zijn mooi uitgediept. Voor mij was het een eye-opener en heeft het mij veel geleerd.

Als enige minpuntje vind ik dat sommige hoofdstukken of alinea ‘s overbodig zijn. Het verhaal zou sterker en meer to-the-point zijn geweest als deze waren weggelaten. In mijn ogen hebben het erg lange hoofdstuk over de navel van Yulia, een mening over Jane Fonda en achtergrondinformatie over tatoeages van de Russische Nouveau Riche, weinig meerwaarde.

Aanrader

Ik raad het boek iedereen zeker aan. Het is erg mooi en diep treurig tegelijkertijd, zeker gezien de oorlog tussen Oekraïne en Rusland die nu al een maand voor een onbeschrijfelijk veel ellende, vernieling, dood, verderf en menselijk leed zorgt.

Meer recensies waarin Rusland centraal staat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *