Hoe ik mijn vrijheid kocht

Er zijn maar weinig tot slaaf gemaakten die hun eigen verhaal konden vastleggen. Maar Olaudah Equiano heeft het wel gedaan. In ‘hoe ik mijn vrijheid kocht’ noemt hij zichzelf Obah. Hij en zijn zus Banita hebben een fijne jeugd, tot ze uit hun dorp Benin worden ontvoerd en verkocht aan slavenhandelaren. Na een verschrikkelijke reis over de oceaan worden broer en zus uit elkaar gehaald. Obah heeft nog maar één doel: zijn zus Banita vinden. Maar daarvoor moet hij eerst zichzelf bevrijden…

Muziek

Het trotse volk van het koninkrijk Benin is geboren met een gevel voor ritme. Muziek en dans horen bij ons leven als een soort tweede taal. Hiermee laten we onze hoop, angst en vreugde zien.

Het volk van Benin is een trots volk. Ze zijn niet bang voor dieven of wilde dieren. Wél zijn ze bang voor de ‘rode mensen’. Dat zijn sterke soldaten met een roodbruine huid. Ze komen het enige stelen dat het volk van Benin bezit: zichzelf. Ondanks de angst is het volk gelukkig en dansen ze en maken ze muziek. Soms horen de kinderen ook vanuit de verte mensen zingen, dit zijn slaven die zingen uit angst en hoop.

Verkocht

Hij bekijkt ons even. Dan knikt hij en geeft onze ontvoerders wat ronde stukken zilver. Later begrijp ik dat het geld is. we zijn verkocht.

Banita en Obah worden ontvoerd door twee mannen en een vrouw. Kilometers lang worden ze op hun schouders meegenomen. Uiteindelijk komen ze aan bij de zee, die ze nog nooit van hun leven gezien hebben. Hier worden ze verkocht aan een kapitein, die ze zal vervoeren naar een ander, ver land. Obah en Banita zijn bang. De grote oceaan, zieke mensen, martelingen en dood zijn aan de orde van de dag. Eenmaal aan land worden broer en zus van elkaar gescheiden en verkocht op een slavenveiling. Obah heeft geen geluk. Zijn baas is niet vriendelijk.

Vluchten

We moeten hard werken, onder streng toezicht. Voor elk plantje onkruid dat we missen, krijgen we twee slagen met de zweep. Als we te langzaam werken, worden we zes keer geslagen. Als we te weinig doen, moeten we een extra dag werken.
Wat zou er gebeuren als je brutaal bent? Of in opstand komt?

Obah moet werken voor de tiran Gramolt. Het enige goede van zijn plantage is het eten. Voor de rest is het verschrikkelijk. Obah is vastbesloten om niet te breken. Hij werkt hard, omdat hij geen keus heeft. Maar hij blijft wie hij is. dat laat hij zich niet afpakken. De wrede mannen zullen nooit het vlammetje in hem doven dat hem hoop geeft.
Als een van de bewakers zich niet meer kan inhouden en uit frustratie een van de slaven blijft slaan met de zweep, breekt er iets in Obah. Hij pakt zijn hark, zwaait de stok omhoog en geeft een enorme klap op het hoofd van de opzichter. Het enige wat Obah nu nog kan doen om zichzelf te redden, is vluchten.

Eenvoudig communiceren

‘Hoe ik mijn vrijheid kocht’ is opnieuw uitgegeven door uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Onder hun motto ‘lezen is voor iedereen’ geven ze al meer dan twintig jaar boeken en kranten uit in eenvoudig, begrijpelijk Nederlands, speciaal voor jongeren en volwassenen die niet zo sterk zijn in lezen. Dit maakt dit boek, en dus het onderwerp slavernij, interessant en goed leesbaar voor iedereen. In korte zinnen, met achterin een woordenlijst met de uitleg van moeilijke woorden en in korte hoofdstukken vertelt Olaudah Equiano opnieuw zijn bijzondere verhaal.

Nog meer boeken van de uitgeverij Eenvoudig communiceren ‘:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *