Muchteld en de Sanggrant

Muchteld en de Sanggrant is geschreven door Caro Hegt, een Nederlandse schrijfster die tijdens haar wereldwijde reizen haar kinderen onderhield met verhalen die zij zelf verzon. Dit kinderboek is haar eerste boek. De tekeningen zijn verzorgd door Taylor Stone.

Muchteld en de Sanggrant

Het boek is klein, heeft veel tekst (150 pagina’s) maar leest desondanks vrij gemakkelijk. Er zijn een paar leuke tekeningen die goed passen bij het verhaal.

Het is jammer dat er geen leeftijdsindicatie op het boek staat. Op Bol.com valt het boek onder ‘Thrillers en Spanning’ en ‘Algemene boeken’. Dit is in mijn ogen nogal vreemd; het betreft hier toch echt een boek voor kinderen. De leeftijdsindicatie die ik er aan zou geven zou zijn: 9-12 jaar.

De wereld op micro-niveau

Het verhaal speelt zich af op micro-niveau. Het gaat namelijk over een muggenfamilie dat in een oud huis woont: vader: meneer Gifbert Stekeling, moeder: mevrouw Zoemla Stekeling, dochter: Muchteld en broertje: Diedeprik. Het perspectief is geschreven vanuit Muchteld. Daarnaast is er een adelijke familie ‘Familie Vreesman – de la Fesse’ op mensenniveau dat een gewoon leven leidt in het oude, statige huis.

Het perspectief klopt niet altijd maar toch is het zo geloofwaardig geschreven dat je al gauw een beetje gaat houden van Muchteld en Diedeprik, ook al weet je dat ze ‘s nachts ‘een lurkje nemen’ van het bloed van één van de mensen.

Muchteld het muggenmeisje

Muchteld is zo ‘n lieverd dat je de eerstvolgende keer wel even aan haar zal denken als je een mug dood slaat. Als je dat überhaupt nog doet na dit boek. En spinnen? Die zijn er ook en los van het feit dat het grote griezels zijn in de ogen van Muchteld (en die van vele mensen) zijn ze bijzonder vriendelijk en hulpvaardig in het verhaal.

Gevaar!

Muchteld is er namelijk achter gekomen dat het gezin het huis misschien gaat verkopen aan een paar mensen met niet al te goede bedoelingen. Samen met een spin en de Sanggrant verzint zij een list om dit te verijdelen.

Wie en wat is een Sanggrant, zul je nu denken? De Sanggrant leeft in de kelder van het huis en is een soort van vampier, maar dan wel een goedaardige. Hij en Muchteld worden vrienden alhoewel hun kijk op het leven toch echt heel veel verschilt.

Kinderboek?

Ik vind ‘Muchteld en de Sanggrant’ een erg leuk en origineel kinderboek. ‘Bloedstollende avonturen’ (voorpagina) valt echter wel mee want alles heeft een lieflijk sausje en alle dieren hebben goede bedoelingen. En ook de Sanggrant dus.

Twee opmerkingen wil ik echter wel maken: ten eerste is het hoofdstuk over het leven van de Sanggrant en de gevolgen hiervan, oftewel relatie met de mensen die het huis willen kopen, echt niet gemakkelijk te begrijpen, laat staan voor kinderen. Ten tweede had het verhaal beter opgesplitst kunnen worden in twee of zelfs meerdere delen. Er zitten namelijk een hoop avonturen in het boek en ik kan me voorstellen dat je lezer of voorlezer na verloop van tijd er wel een beetje genoeg van hebt.

Het plot van het verhaal is leuk en Muchteld, haar vrienden en het mensen-gezin leeft nog lang en gelukkig in het statige oude huis.

Het zal echter wel lastig zijn om in het vervolg een mug te ‘verwijderen’ uit je slaapkamer of huis, nu Caro Hegt ze zulke ontzettend leuke persoonlijkheden heeft gegeven.

Meer leuke kinderboeken met dieren in de hoofdrol: