Britannica Listopedia

Encyclopedieën lijken tegenwoordig iets uit een ver verleden. Zoek je informatie over een onderwerp? Dan zoek je op het internet. Toch is Andrew Pettie erin geslaagd om met Britannica Listopedia een naslagwerk te maken waar een kind zich echt in kan verliezen. In een overzicht van zo’n 300 lijstjes en even zoveel foto’s en illustraties weet hij informatie zodanig te verpakken dat je als kind niet anders dan gefascineerd raakt door dit heerlijke boek.

recensie Britannica Listopedia

Het succes zit hem in de vorm waarin alle informatie gegoten is. Het is geen alfabetische opsomming van onderwerpen, maar een overzicht van leuke lijstjes die op thema gerangschikt zijn. Van natuur en ruimte tot uitvindingen en bijzondere mensen. En dat is een gouden vondst, want saai van begin naar eind lezen is er niet bij. Kinderen kunnen kriskras door dit boek op avontuur. En wanneer je informatie gepresenteerd krijgt in de vorm van een lijstje gaat dat er vaak in als koek. De grootste, de kleinste, de beste of gekste;  veel (grote en kleine) mensen zijn dol op dit soort overzichten.

300 lijstjes

Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er een lijstje over maken: de grootste vliegtuigen, de grootste chocolade-eters, dertig fobieën, tien beroemdste dieren, 35 soorten sneeuwvlokken of vijf dingen die uitgevonden werden door mensen die eigenlijk iets heel anders wilden maken.

Boordevol informatie

Zelfs de voetnoten worden in dit boek interessant om te lezen, want hierin weet Pettie ook nog veel anekdotes, feitjes en weetjes te verstoppen. Na een paar minuten grasduinen door dit boek weet je dingen waarvan je niet wist dat je ze wilde weten, en kun je mooie sier maken met je feitenkennis op verjaardagen of bij quizzen.

Kleurrijk geheel

Het boek is ook nog eens prachtig vormgegeven. Er is geen saaie pagina te vinden; wel veel kleurige foto’s en niet te vergeten de fraaie illustraties van Andrés Lozano.

Britannica Listopedia is een fijn boek om zo af en toe eens op te pakken, erin te neuzen of te bladeren. En voor je het weet ben je erin verdiept en steek je ongemerkt heel veel wetenswaardigheden op. Ideaal dus voor iedereen (jong én oud) die nieuwsgierig is. Britannica Listopedia is vele malen leuker dan Google.

Meer informatieve kinderboeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *