Black Friday: een thriller over afkeer en aantrekkingskracht

Je vrijwillig laten vernederen omdat je erbij wilt horen. Maren Stoffels schreef met Black Friday’ een indrukwekkende thriller over een ontgroeningsweek van een studentenvereniging. Aan de ene kant wil je het boek wegleggen omdat het gevoelens van afkeer oproept. Maar aan de andere kant wil je weten hoe het verdergaat, want aan alles voel je dat het fout gaat aflopen. En als het boek dan bijna uit is, wordt je als lezer geconfronteerd met een meesterlijke plottwist.

Maren Stoffels heeft al een aantal jeugdthrillers op haar naam staan (zie mijn recensie over Fright Night) en ook deze keer weet ze een spannend verhaal te schrijven dat ook nog eens een belangrijk thema bespreekt. Hoe ver ga je om ergens bij te horen? Waar ligt de grens?

Afkeer of aantrekkingskracht

Ik had regelmatig dat ik het boek moest wegleggen. Waarom doen mensen elkaar zulke dingen aan? Is het echt nodig om vernederd te worden voordat je vrienden kunt worden? Maar voor de hoofdpersonen geldt dat ze er alles voor over hebben om lid te worden van studentenvereniging Veneris Dies Nigra. Die aantrekkingskracht is zo groot dat ze de vernederingen willen doorstaan.

Het is een thema waarover je verschillende meningen kunt hebben. En dat is het mooie aan ‘Black Friday’. Nergens (ver)oordeelt Stoffels. Ze maakt duidelijk wat de verschillende beweegredenen zijn om er wel of niet aan mee te doen en belicht daarmee beide kanten van het verhaal.

Vernederingen tijdens ontgroening

We lezen afwisselend de ervaringen van Megan en Ris. Megan heeft haar beste vriendin verloren aan kanker. Een gebeurtenis die ze maar moeilijk kan verwerken. Ze voelt zich in de steek gelaten en is vastbesloten om tijdens de ontgroeningsweek zoveel mogelijk ‘kleerscheuren’ op te lopen, alsof ze zichzelf daarmee wil straffen.

“Ik kan je maken of breken”

Ris op zijn beurt heeft er ook alles voor over om toegelaten te worden tot de studentenvereniging. Hij heeft zich goed voorbereid op wat komen gaat. Hij moet en zal op die manier een felbegeerde kamer in het studentenhuis bemachtigen. Dan zit hij voortaan gebeiteld.

In een verlaten fabriek worden de nieuwelingen, bonen of novieten genoemd, onderworpen aan een reeks van vernederingen en gevaarlijke opdrachten, die uiteindelijk uitmonden in een dramatisch hoogtepunt op de laatste vrijdag: Black Friday.

Stoffels schrijfkunst

Maren Stoffels windt er geen doekjes om. Ze beschrijft afwisselend door de ogen van Megan en Ris, wat er tijdens de ontgroening gebeurt. Tussendoor lezen we fragmenten van het politieverhoor met Megan, waardoor er al een tipje over de afloop wordt opgelicht. Maar dan, vlak voor het einde blijkt het toch anders in elkaar te steken dan je dacht. Als lezer krijg je de neiging terug te bladeren om te zien of je deze wending niet ergens had zien aankomen.

Black Friday is een heel goed geschreven jeugdthriller voor jongeren en jongvolwassenen. Het thema over hoe ver je gaat om erbij te horen, is erg actueel en zal veel van hen aanspreken.

Meer boeken van Maren Stoffels:

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *