All our hidden gifts

All our hidden gifts’ is magisch realisme voor Young adult! Realiteit en fantasie sluiten naadloos op elkaar aan in dit verhaal over tarotkaarten (en vriendschap, liefde en LGBTQ+). Dit is het eerste jeugdboek voor schrijfster Caroline O’Donoghue

Maeva probeert erbij te horen. Dat gebeurt nu eenmaal als je een 16-jarige meisje bent dat naar een girls only én Christelijke school gaat. Dit betekent dat ze zich afzet tegen haar allerbeste vriendin. Zij is net een tikkeltje anders is en er nooit bij zal horen. Op een dag vindt Maeva tarotkaarten en geeft bijna iedereen in haar klas/schooljaar een lezing. Bijna iedereen… op één iemand na… Lily.

Ik hoop dat je verdwijnt

De meiden voeren de druk op en Maeva geeft haar ex-beste vriendin een lezing. Wat Maeva niet verwacht is dat haar woorden werkelijkheid worden: “ik hoop dat je verdwijnt.” Lily komt die maandag niet opdagen. Algauw bezoekt de politie de school. Angst en schuld knaagt aan Maeva en ze gaat met de politie mee.

Magische tarotkaarten

Maeva vraagt zich af of haar tarotkaarten echt magisch zijn. Lily is immers verdwenen nadat zij de Housekeeper omdraaide. Nog meer schuldgevoelens, verdriet en vastbesloten om haar ex-beste vriendin te zoeken. De broer van haar vriendin en een nieuwe vriendin helpen met het zoeken. Gaat het dit drietal lukken?

Diversiteit!

Je komt niet veel boeken tegen met zoveel diversiteit. Het boek is erg actueel met LGBTQ+: Roe die non-binary is en biseksueel, Maeva heeft een zus die lesbisch is en Maeva’s nieuwe vriendin is een meisje met een Filipijnse moeder. Diversiteit is zo belangrijk en ik ben blij dat we dit terug kunnen vinden in All our hidden gifts. Een boek over dit onderwerp is actueel en noodzakelijk voor de jeugd om de maatschappelijke ontwikkelingen beter te begrijpen.

Hoofdpersoon met gebreken

Het verhaal is goed geschreven en de karakters (en bijpersonen!) zijn goed uitgewerkt. Maeve is een 16-jarig meisje dat er graag bij wil horen met een bepaald gevoel voor humor en een sterk karakter (met gebreken). Ze kan overkomen als een niet likeable karakter. Voor mij maakt dit het verhaal juist zo speciaal en goed. Spijt, keuzes maken, schuldgevoelens, vriendschap, alles komt aan bod.

Voor een Young Adult boek zijn de personen goed uitgekozen en de karakters prima geschreven. Het is een aansprekend verhaal.

All our hidden gifts is slow burn

Let wel op het is een slow burn. Het verhaal komt langzaam op gang en werkt zich op dit tempo ook toe naar het plot. Ik moet bekennen dat ik het boek niet weg kon leggen. Nu moet ik deel twee lezen, The Gifts That Bind Us kan je namelijk begin deze maand in de boekhandels vinden. De serie is helaas nog niet in het Nederlands vertaald.