500 appjes die ik niet wil lezen

Een telefoon vol berichtjes. Dat lijkt leuk, maar wat als het gaat om appjes die je eigenlijk liever niet wilt lezen? Het overkomt Esper, een jongen die graag toegevoegd wil worden aan de groepsapp van de klas. Maar in plaats van dat hij er nu bij hoort, gebruiken zijn klasgenoten de app om hem, buiten het zicht van de meester, te pesten. ‘500 appjes die ik  niet wil lezen’ is en aangrijpend boek over een actueel onderwerp.

omslagfoto recensie 500 appjes die ik niet wil lezen.

Esper wordt op school gepest. Het begon met het feit dat hij zijn lange haar vaak in een staartje draagt. Zijn klasgenoot Fedde heeft een groepsapp van de klas aangemaakt, waar Esper natuurlijk in wil. Maar daar krijgt hij al gauw spijt van, want het is het begin van alle ellende. Het begint ermee dat Fedde hem uitmaakt voor meisje en geleidelijk aan worden de pesterijen van kwaad tot erger. Iedereen in de klas lijkt eraan mee te doen. Zelfs Gijs, de enige vriend die Esper nog denkt te hebben. En hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt om erover te praten. Maar gelukkig krijgt hij hulp uit onverwachte hoek en blijkt dat niet iedereen een meeloper is.

Cyberpesten

Maren Stoffels staat niet alleen bekend om haar spannende thrillers als ‘Black Friday’ en ‘Escape Game’, maar ook om haar boeken over actuele onderwerpen onder jongeren, zoals bijvoorbeeld ‘Ik moet dit doen’ dat over een dwangstoornis gaat. In ‘500 appjes’ schrijft ze over cyberpesten. Ze bezoekt regelmatig scholen in het hele land en weet daardoor heel goed welke onderwerpen er spelen bij de jeugd. Daardoor zijn haar boeken erg geliefd, zelfs bij moeilijke lezers.

Over de aanleiding om dit boek te schrijven, zegt Stoffels:

Op google typte ik cyberpesten in. Er kwamen zo veel berichten en verhalen uit, dat ik wel drie boeken had kunnen schrijven. Want cyberpesten komt vaak voor. Veel te vaak. Pesten is al erg, maar als je dan ook nog eens lastig wordt gevallen als je denkt dat je veilig thuis bent…

Emoji's opgestoken middelvinger

Heldere directe schrijfstijl

In een heldere en directe stijl stelt Stoffels het probleem van cyberpesten aan de orde. In plaats van te vertellen over wat er gezegd wordt, krijgt de lezer de appjes en emoji’s te zien en te lezen. Dat werkt enorm confronterend en beklemmend.

Esper heeft de groep verlaten
Esper is aan de groep toegevoegd
Fedde: *middelvinger omhoog*
Abel: *middelvinger omhoog*
Jens: *middelvinger omhoog*
Esper heeft de groep verlaten

Uiteraard probeert Esper de app weer te verlaten en de nummers te blokkeren, maar tevergeefs:

Anoniem: Daar zijn we weer! Je kan ons blokkeren maar niet stoppen! 

Stop pesten

‘500 appjes die ik niet wil lezen’ is een actueel boek voor kids vanaf 9 jaar. Een boek met een duidelijke boodschap dat pesten nooit cool is en dat de enige losers de pesters en de meelopers zelf zijn.

Graag noemen we nog even de website: www.stoppestennu.nl Hier kun je alles vinden over pesten in het algemeen en specifiek over cyberpesten. Je kunt contact opnemen, er is een webshop en je kan het initiatief steunen.

Meer boeken van Maren Stoffels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *