Mag ik Jane spreken?

In dit hartverscheurende en feministische boek lees je drie verhalen door elkaar. Angela in 2017, Evelyn in 1971 en Nancy in 1980. Het verhaal gaat over een zoektocht die langs de levens van deze sterke vrouwen leidt en ze met elkaar verbindt. Heather Marshall schrijft in de Jane’s over het Jane-netwerk, een ondergronds abortusnetwerk die vecht voor het recht op abortus.

Angela

De dag waarop de brief werd bezorgd, was een doodgewone vrijdag. Maar de brief was allesbehalve gewoon. Bovendien werd hij verkeerd bezorgd.

Angela is aan het werk in de antiekwinkel als ze een hartverscheurende brief ontdekt in een stapel vergeten post. Ze weet meteen dat ze deze brief niet kan laten liggen en ze is vastbesloten op zoek te gaan naar de beoogde ontvanger. Haar eigen moeizame pogingen om zwanger te worden geven haar nog een extra reden om zich in deze zaak vast te bijten. Angela’s zoektocht voert haar terug naar de jaren ’70 en ’80, naar een ondergronds abortusnetwerk bekend onder de codenaam ‘Jane’…

Evelyn

Wanneer de auto stilhoudt voor St. Agnes, Tehuis voor Ongehuwde Moeders, is de eerste gedachte die bij Evelyn Taylor opkomt dat ze blij mag zijn als ze er levend weer uit komt.

Het verhaal van Evelyn start in 1971, wanneer ze als tiener terecht komt in een tehuis voor ongehuwde, zwangere meisjes. Hier wordt ze gedwongen om haar baby af te staan voor adoptie. Haar hele verdere leven vergeet ze haar kind, en het feit dat ze nooit een keuze heeft gehad, niet. Uiteindelijk besluit Evelyn zelf arts te worden en onderdeel te zijn van het Jane-netwerk, met alle gevolgen van dien.
Voor mij was Evelyn van het begin af aan de heldin in dit verhaal. De verschrikkelijke manier waarop haar baby van haar is afgenomen, en de vastberadenheid waarmee ze vecht voor het recht op abortus, is hartverscheurend.

Nancy

In tegenstelling tot haar moeder schrikt Nancy er niet voor terug om de regels soepel te hanteren en om ze, als het echt niet ander kan, te overtreden. Maar een illegale aborteur bezoeken, met de smoes dat ze een feestje heeft, daar voelt ze zich erg ongemakkelijk bij.

Jaren na de vreselijke ervaring bij een illegale aborteur, waar haar nichtje bijna sterft, blijkt Nancy zelf zwanger te zijn. Maar een kind, daar zit ze niet op te wachten. Ze herinnert zich nog de woorden van een arts in het ziekenhuis: ‘vraag naar Jane.’
Toen wist ze nog niet wat deze woorden betekenden en hoe belangrijk ze zouden worden voor haarzelf.

Sterke vrouwen

Wanneer mensen vragen waar het boek over gaat, is ‘abortus’ het eerste dat bij me opkomt. Maar dat klopt niet. De Jane’s gaat over het moederschap. Over vrouwen die moeder willen worden, over vrouwen die dat juist níét willen, en over alles daartussenin.

– Heather Marshall

Als je mij zou vragen waar dit boek over gaat, dan zou ik zeggen: over sterke vrouwen. De Jane’s is op waarheid gebaseerd, wat het verhaal een extra kracht geeft. Heather Marshall schrijft met een vlotte pen waardoor de Jane’s een echte pageturner is.
Tijdens het lezen dacht ik vaak: gelukkig leven wij in 2023 en is een ondergronds abortusnetwerk niet meer nodig. Tot ik bedacht dat dit boek zich in Amerika afspeelt, waar in sommige staten abortus nog steeds (of alweer) verboden is.

Het slot van het verhaal is weer hartverscheurend, maar dan op een positieve manier. Maar dat mag je zelf gaan ervaren!

Meer romans over sterke vrouwen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *